Agenda

 

For English, choose below for category ENGLISH

 

Dec
15
Fri
IthakaZa / Our Stage
Dec 15 @ 19:00

Vorige maand vertegenwoordigde een getalenteerde groep jonge Romanis ZID Theater in Lissabon op een succesvolle bijeenkomst voor het project Our Stage, dat zich richt op Roma-participatie in podiumkunsten. In december komen de makers naar ons toe voor de volgende artistieke samenwerking van dit project en om verder te werken aan een theaterstuk.

15 December organiseert ZID Theater opnieuw een IthakaZa, dat in het teken staat van de kunst en cultuur van Roma, Sinti en reizende volkeren. Thema van de avond is: De traditionele en de nieuwe nomaden. Hier zal o.a. een getalenteerde groep Roma dansers uit Nederland, Italië, Spanje, Tsjechië en Bulgarije het podium betreden om hun artistieke talenten met ons te delen; een avond vol verassende optredens!

De avond wordt afgesloten met een feestelijk diner, waarbij iedereen zelf wat te eten of drinken meeneemt om te delen met elkaar. Shared dining, maar dan op z’n ZID’s!

Prik de datum in je agenda en vergezel ons bij deze bijzondere avond. Iedereen is welkom!

Entree is gratis, maar wel graag reserveren: reserveringen@zidtheater.nl

Jan
26
Fri
Première Circles & Not Only One tijdens het nationaal Theaterweekend 2024!
Jan 26 @ 20:00

Tijdens het nationaal Theaterweekend 2024 gaan er twee voorstellingen in première! Drie makers met roots in Marokko, Syrië en Palestina zullen persoonlijke, theatrale testimonials presenteren met ieder een unieke artistieke taal.

In Circles gaan Zaher en Issam, twee dansers uit verschillende danstradities met elkaar in dialoog. Soefi-dans, moderne dans, performance en een persoonlijke artistieke taal, het komt allemaal samen in deze voorstelling.

Credits:
Choreografie en dans: Zaher Hamzat en Issam Zemmouri

In Not Only One kaart Nivin Baranbo de schending van vrouwenrechten aan, aan de hand van een poëtische en visuele performance.

“Er kwam een stroom van emoties en gevoelens bij mij los toen ik hoorde over de moord op Mahsa Amini. In mijn geboorteland Syrië, in die patriarchale samenleving, heb ik soortgelijke problemen ervaren,” vertelt ze. Tijdens de voorstelling zit je dicht bij Baranbo, alsof je ‘gast’ in een tv-studio bent. Een studio die verandert in een podium voor emoties, dromen en verlangens. De maker ziet haar optreden als een daad van solidariteit met alle vrouwen, waar ze ook zijn.

Credits:
Regie: Julija Filipovic | Concept en spel: Nivin Baranbo

Context/randprogramma: Twee korte performances van nieuw talent en nabespreking met de makers

Ticketverkoop start in januari 2024.

Vindt deze voorstelling ook terug bij: dansmagazine.nl

Jan
27
Sat
Re- Dreams; een interactieve voorstelling tijdens het nationaal Theaterweekend 2024!
Jan 27 @ 20:00

Tijdens het nationaal Theaterweekend presenteert ZID Theater Re-Dreams; een locatievoorstelling die de relatie tussen droom en werkelijkheid bevraagt. Spelers nemen de bezoekers mee op een gezamenlijke reis door onontdekte droomlandschappen van installaties, onverwachte performances, soundscapes en video’s. Dromen over de liefde, passie, angst en de zoektocht naar een eigen plek in de wereld worden met elkaar verweven.

Credits: concept & regie: Karolina Spaic | co-creatie & performers: Sebo Bakker, Naïma Baraka, Nivin Baranbo, Daan Bosch, Ista Putranto, Claribel Castillo Rodriguez, Cynthia Sprokkereef, Issam Zemmouri en deelnemende gasten.

Context/randprogramma: Twee korte performances van nieuw talent, een installatie en een Afterparty met DJ

Ticketverkoop start in januari 2024.

 

 

Jan
28
Sun
Roots & Wings – 6 x 10 tijdens het nationaal Theaterweekend 2024!
Jan 28 @ 17:00

Roots & Wings is een makers experiment tussen ZID Theater (NL) en Madam Fortuna (BE), waarbij zes theater en dansmakers de kans krijgen om een voorstelling van 10 minuten te presenteren. Drie makers uit Nederland en drie uit België delen in een korte performance de hun eigen interpretatie van het thema Roots & Wings. Toeschouwers worden meegenomen in de persoonlijke ervaringen van de makers in zes korte voorstellingen die achter elkaar gepresenteerd worden.

Over de spelers
Madam Fortuna (Antwerpen)
Gilles Van Hecke
Gilles Van Hecke is een theatermaker en acteur. Gilles zoekt naar stemmen en verhalen die normaal geen podium krijgen. Als acteur speelde hij oa. Bij Theater Antigone, Theater O’Kontreir, Ontroerend Goed en NTGent. Hij speelde ook een grote rol in de televisieserie Dertigers.

Saloua Hassani
Saloua Hassani is een actrice die speelde in de theatervoorstellingen Jihad van Liefde en Venus in Libra. Ze is op latere leeftijd begonnen aan een theateropleiding. Zij ziet dit project als eenkans om verder te groeien als persoon en speler.

Romeo Lothy
Romeo Lothy is acteur en free style danser (oa Hip Hop gemixt met theater). Romeo speelde in de projecten ImpulZ (theater De Spiegel), Wij denken de wereld (Muziektheater Johnny Mus) en Street and Urban Events (Rhytm Naturals), No Man’s Land (KunstZ)

ZID Theater (Amsterdam)
Issam Zemmouri – Zid Theater

‘In mijn dans neem ik altijd de vleugels mee, als metafoor voor het verlangen en het vinden van een plek om totaal te zijn. Ik duw mijn wortels de toekomst in’.

Issam Zemmouri is choreograaf en danser, met wiens voorstellingen hij gevoelige onderwerpen aansnijdt. Sinds vier jaar is hij gevestigd in Nederland en een vaste speler bij ZID. Zijn hedendaagse dansstijl wordt gekenmerkt door een eigen fysieke expressie en sterke, beeldende elementen.

Zaher Hamzat – Zid Theater
‘Als ik me omdraai, vraag ik de wereld om me heen het leven te accepteren zoals het is. Fusion is mijn adem, om de geschiedenis te openen en nieuwe wegen te vinden. Ik dans naar mijn toekomst’.

Zaher Hamzat is een Palestijns-Syrische choreograaf, danser en kunstenaar, die klassiek ballet studeerde. Hij trad op in verschillende dansvoorstellingen (moderne dans, volksdans en Soefi-dans) in Syrië, vele Arabische en andere landen.

Nivin Baranbo – Zid Theater

‘Wortels verankeren ons, vleugels bevrijden ons.
Vind in de dans van het leven balans tussen gegronde kracht en grenzeloze mogelijkheden’.

Nivin Baranbo (NL/Syrië) is theatermaker en journalist. Tot 2016 was ze als producer, journalist en presentator verantwoordelijk voor het nationale Arabesque-radiostation van Damascus (Syrië). Na haar aankomst in Nederland, nam ze deel aan het tweejarige talentontwikkelingstraject FATE bij ZID Theater waarna zij verschillende voorstellingen speelde.

Context/randprogramma: Optredens van jonge singer- songwriters en nabespreking met de makers!

Ticketverkoop start in januari 2024.