Samen Leren in de Wijk – Amsterdam Nieuw West
Lees hier een leuk artikel over het project: https://www.buurtwijs.nl/content/samen-leren-de-wijk
‘Samen Leren in de Wijk’ is een initiatief dat is ontstaan vanuit het lerarentekort om de druk op het personeel te verlagen. Het idee van het project: kinderen op pad sturen in de wijk waar zij van hun volwassen wijkgenoten onderzoekend en in de praktijk les krijgen over uiteenlopende onderwerpen. Het programma is gericht op brede talentontwikkeling met aandacht voor muziek, cultuur, natuur en bewegen (aangevuld met wetenschap en techniek). Inmiddels is de pilot haar derde jaar ingegaan en heeft het al veel mooie resultaten geboekt.
Zoals zo veel scholen in het land kampen ook de onderwijsinstellingen in de Amsterdamse wijk Nieuw-West met een groot lerarentekort. Drie basisscholen in Nieuw-West werken daarom samen met 5 partners en organisaties uit de wijk. Elke donderdagochtend worden er ‘vervangende lessen’ door de verschillende wijkpartners verzorgd van 9 tot 12 uur. ZID Theater is een van deze wijkpartners.
Kort samengevat houden de leerlingen zich bezig met onderzoekend leren. Dat wil zeggen dat zij naar organisaties in de wijk toe gaan die hen iets kunnen bijbrengen of juist de stof uit de les op school in de praktijk tot leven kunnen brengen. Het leidt tot mooie en waardevolle leersituaties voor de kinderen.
ZID Theater is een van deze wijkpartners. Elke donderdag geeft docent Naima Baraka theaterlessen, waarin een combinatie van oefenen, improviseren en al spelend leren, naar voren komen. Met veel enthousiasme verzorgen de kinderen een presentatie voor mede-leerlingen en ouders en docenten. ZID Theater gaat ervan uit dat aan de slag gaan met theater de sociale cohesie en emotionele ontwikkeling van het kind ontwikkelt. Het draagt bij aan het zelfvertrouwen en eigenwaarde, de fantasie en creativiteit en het kind ontwikkelt probleemoplossende vaardigheden. Dit alles krijgen kinderen dus tijdens het Samen Leren in de Wijk project.
Het succes van Samen leren in de wijk is te danken aan de betrokkenheid, enthousiasme en gezamenlijk verantwoordelijkheid die scholen, Ru Paré en de overige wijkpartners samen dragen:
Ru Paré, gehuisvest in een voormalig schoolgebouw, is een community van tientallen organisaties en initiatieven. Het is een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplek voor buurtbewoners, er is een bibliotheek en een theaterzaal. Ru Paré staat voor inclusie, wederkerigheid en sociale rechtvaardigheid.
Wie aan de poort van Buurtwerkplaats Noorderhof vraagt wat daar gebeurt, kan te horen krijgen: ‘Dat hangt van jou af.’ Deelnemers dragen zelf activiteiten aan op het snijvlak van maatschappij, cultuur, kunst en ambacht. Je kunt er smeden, lassen, houtbewerken, een liedjesavond organiseren, fluitles geven of in de tuin werken.
Het Olympia Circus stimuleert kinderen om creatief te bewegen en brengt maatschappelijk verschillende groepen bij elkaar. Er zijn inloopcursussen en talenttrainingen voor kinderen, en open uren voor iedereen boven 15 jaar, onder professionele begeleiding en voor weinig geld.
De KasKantine is een experiment in stedelijke zelfvoorziening en duurzaam leven. Ze gebruiken tijdelijk beschikbare kavels met lage marktwaarde. Daar tuinieren en koken ze, zorgen ze zelf voor stroom en water, repareren ze fietsen en leren ze anderen hoe je dat allemaal doet. Ze verzamelen surplus voedsel bij winkels en horeca om uit te delen.
Het ZID theater wil muren afbreken. Tussen mensen, en tussen kunst en stadsbewoners. Het legt verbindingen door middel van theater, vanuit verschillende disciplines en met mensen uit alle windrichtingen.
Bakkerij de Eenvoud (met acht, al dan niet mobiele, vestigingen door het hele land) bakt samen met mensen broodjes in zelfgebouwde leemovens. De bakkers scheppen ruimte en veiligheid voor nieuwe ontmoetingen en verbindingen.