Al die vragen

amsterdam_eu_deelWeek 1, januari 2016 – Al die vragen
Het was zo’n week dat je denkt: alles gaat tegelijkertijd van start, alleen ik zelf ben nog niet helemaal opgestart. Hoeveel mensen, hoeveel gesprekken, hoeveel dromen en hoeveel nieuwe plannen kunnen in een week geperst worden? En wat is me van dat alles echt bijgebleven? Nederland is nu tot juni voorzitter van de EU, las ik in de krant en ik zag de posters hangen in het centrum van de stad: Amsterdam EU 2016. Maar als ik met de auto naar Amsterdam Noord rijd, is daar geen spoor te vinden van dit voorzitterschap: geen posters, niks! Ook niet in Slotermeer of Geuzenveld. Is dit voorzitterschap alleen eigendom van het centrum van Amsterdam? Begrijp me goed, ik heb niets tegen het centrum, maar toch jammer dat heel veel mensen die voornamelijk buiten de ring van Amsterdam wonen, hiervan waarschijnlijk niets zullen meekrijgen.
Terug in Geuzenveld in het Huis van de wijk. Twee dagen geleden vond hier nog een overval op het Kruidvat plaats, maar de medewerkers lijken er laconiek onder. Hebben ze al te veel meegemaakt? Het is een plek zoals er veel zijn in Amsterdam: goed uitgerust met apparatuur en voorzieningen, maar waarom komen mensen er dan niet naartoe? Wat ontbreekt er aan deze plek om die de nodige aantrekkingskracht te geven? Van wie is deze plek eigenlijk en wie heeft hem nodig? Wat kunnen wij met ZID Theater hier echt betekenen? Hoe kunnen wij hier een verschil maken? En waarom is het dan niet allang gebeurd? Ik lijk alleen maar vragen te hebben. Is dat wel een goede start voor het nieuwe project? (Ook weer een vraag!).
Met de CultuurGidsen-training willen we de bewoners hier handvatten geven om kunst en cultuur naar de wijk te brengen. Het moeilijkste is om de juiste mensen te vinden; mensen die een droom hebben om de stad te veranderen, ook de ‘buitenringse’ stukken. Mensen die de moed vinden om zulke plekken te transformeren en aantrekkelijk en interessant te maken voor iedereen.
Terug in onze thuisbasis Amsterdam West overleggen we. We overleggen en overleggen nog een keer. Over wat de nieuwe mogelijkheden zijn als we met het pand waar ZID nu 13 jaar gehuisvest is samen met medehuurders in eigen beheer doorgaan? We willen een grote dynamische plek ontwikkelen hier in Amsterdam West, waar creatief bloed stroomt, waar duizend verschillende dingen gerealiseerd kunnen worden. En we moeten in beeld krijgen waarom we al die projecten doen die we doen. Hier in Amsterdam, maar ook in Den Haag en Amersfoort en nog veel verder, straks in mei in Italië, in september in Servië en Griekenland. We vragen ons soms opeens af: waarom zouden we eigenlijk zo ver weg gaan? Ja, het gaat natuurlijk om een spannend Europees project, maar ZID wil altijd en boven alles het verschil maken, niet simpelweg een kunstje doen.
Kortom, de eerste week van de eerste maand van het jaar is een week van vragen. Vragen, vragen, vragen.
Dat het jaar 2016 ons ook heel veel antwoorden mag geven!
Karolina Spaić, Amsterdam 10 januari 2016

Winkelwagen
Scroll naar boven