‘Artists in Residency’ in Amsterdam

Artist In Residence

ExploreZ Festival presenteert een groep getalenteerde artiesten! We zijn verheugd het werk van het Artists in Residency-programma, onderdeel van het Remix Comix-project, te presenteren. Deze ongelooflijk getalenteerde kunstenaars zullen hun unieke perspectieven en creatieve stijl naar Amsterdam brengen en samenwerken voor de Boom! Crash! Oh Hello! voorstelling. Van adembenemende landschappen tot abstracte composities, elke artiest brengt iets speciaals op tafel, waardoor deze collectie een waar feest van creativiteit en talent wordt.

Danilo Milovanović – Slovenië
Danilo Milovanović is een beeldend kunstenaar die zich wijdt aan het nadenken over de openbare ruimte en de relaties met haar gebruikers. In conceptuele en straatprojecten gebruikt hij een breed scala aan creatieve principes, van publieke acties tot interventies.Zijn artistieke praktijk is verankerd in de stedelijke ruimte, van waaruit hij zijn inspiratie haalt en zijn werken plaatst; door zijn werk analyseert en bevraagt hij belangrijke sociale kwesties die voornamelijk verband houden met hoe we als gemeenschap leven en wat een gemeenschap is. De op het eerste gezicht vaak nauwelijks waarneembare ingrepen veroorzaken scheuren en verstoringen in de gevestigde façade van het stadsleven en maken gebruik van de tegenstrijdige verhoudingen tussen natuur en cultuur en tussen de tegenstrijdige belangen die strijden om de heerschappij in de steden. De kunstenaar hanteert guerrillatactieken en een doe-het-zelfbenadering – hij behoort zeker tot de makers die vaak de grens tussen kunst en activisme overschrijden, maar hij is een van de weinigen die consequent poëtische inhoud en een eigenaardige subtiliteit in zijn werk koestert.

Darija Dragojlović – Servië
Toen hem werd gevraagd om haar werk uit te werken, zei Darija Dragojlović: “Tijdens mijn artistieke praktijk lag de belangrijkste focus op de weergave van veranderingen en nieuwe mechanismen die op basis van deze processen worden gecreëerd. Bij het observeren van de natuurlijke veranderingen die, onder invloed van kunstmatige processen, vaak onzekere richtingen uitgaan, vroeg ik me af hoe ik me voel en wat het collectieve bewustzijn is.
Ik heb me laten leiden door de wens om mijn presentaties niet te zien als losse werken die tot een geheel zijn samengevoegd, maar dat de tentoonstelling de functie van scenografie heeft die een onzekere, claustrofobische, melancholische sfeer uitbeeldt. Op deze manier dienen de werken als een reconstructie van de huidige situatie, met fragmenten die overblijven als monsters of visuele elementen voor een oproep tot reflectie, wat ze hadden kunnen zijn en wat ze in de toekomst zullen vertegenwoordigen.”

Iva Atoski – Servië
Iva Atoski is een hedendaagse kunstenaar gevestigd in Servië. Iva werd gevraagd om meer gedachten over haar levendige en expressieve werk te delen. “Van grote formaten die zijn gemaakt onder invloed van intense emotionele toestanden, sensaties, het in twijfel trekken van publieke versus intieme waarden, angstaanjagend en ironisch tegelijk, via expressieve sculpturen en surrealistische verhalen van komische boeken, heb ik er altijd naar gestreefd nieuwe manieren te vinden om de complexiteit van innerlijke werelden te materialiseren.
Terwijl ik nog steeds inkt en papier koester, altijd gemotiveerd om te verkennen en te innoveren, streef ik ernaar mijn werk op te nemen in digitale sequentiële kunst en interactieve verhalen.“

Miroslava Konecna – Tsjechië i
Miroslava is gevestigd in Tsjechië en toen haar werd gevraagd om over haar werk te spreken, zei ze: “Ik gebruik kunst als een hulpmiddel om onze psyche te begrijpen. Ik ben altijd op zoek naar manieren om uit te drukken waar we staan op onze innerlijke reis. Als samenleving, of als individu. We kunnen visuele metaforen gebruiken, maskers, verhalen of mythologische wezens die zijn vergeten om te gaan met onze gemoedstoestand. Omgaan met de steeds groter wordende wereld en onszelf navigeren in de archetypen van onze tijd. Er is altijd een verklaring. In elk stuk, elk moment dat we creëren. Ik druk mezelf vooral uit via de maskers, kleding, video’s en literatuur.”

Nivin Barando – NL /Syrië
Nivin woont al zes jaar in Nederland. Ze is actrice, journalist en danseres. Tot 2016 was ze als producer, journalist en presentator verantwoordelijk voor het nationale Arabesque-radiostation van Damascus. Ze studeerde ook oriëntaalse dans en werkte voor tv als actrice en model. Na aankomst in Nederland pakte ze haar langgekoesterde droom op om in het theater op te treden en nam ze deel aan het tweejarige project FATE (Future Academy on Tour in Europe) van ZID Theater, en nam ze deel aan de voorstelling NO FEAR die in december 2022 werd voltooid. Daarnaast speelde zij ook in de voorstelling ‘Eén stad, vele gezichten’ bij de OBA en heeft ze een hoofdrol in de film Step by Step van Break Free Films. Onlangs voltooide ze de opnames van de internationale Syrische politieke serie Smile Mr. General, die binnenkort beschikbaar zal zijn op Netflix.

Jos Daamen – NL – Curator
Jos Daamen (1988) studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (Docent Dans) en ontving daarna drie beurzen om zich te specialiseren in hedendaagse dans in New York. Daar studeerde ze bij Max Stone, Marijke Eliasberg, Jana Hicks en verschillende gaga-docenten. Sinds haar terugkeer in Nederland bestond haar werkpraktijk uit lesgeven, creëren en optreden. Haar ruime onderwijservaring omvat onder meer projecten in het basis-, voortgezet en hoger onderwijs, het werken met kinderen in het speciaal onderwijs, conservatoriumstudenten en nieuwkomers. Als danseres werkt ze samen met internationale kunstenaars in binnen- en buitenland en heeft ze een bijzondere interesse in het werk van Gabriella Maiorino. Momenteel werkt ze voor dansgezelschap De Dansers, buurttheater ZID en de Hogescholen voor de Kunsten van zowel Amsterdam als Utrecht.

Winkelwagen
Scroll naar boven