Boekmanlezing 2016 met o.a. Karolina Spaic

Artistiek directeur en oprichtster Karolina nam deel aan de Boekmanlezing over de rol van kunst en cultuur in de stad.

Wat ziet Karolina gebeuren in de stad als het gaat over bottom-up werken en creativiteit in de wijk? Wie moeten er worden ingeschakeld, welke vaardigheden heb je nodig, hoe werk je samen en met wie, waar loop je tegenaan, en welke kansen zijn er:

“Werken met creativiteit in de wijken is als werken met cement, maatschappelijk cement, voor het opbouwen van de stad in de toekomst. Er wordt gewerkt met alle actuele maatschappelijke kwesties, zoals diversiteit, ongelijkheid en inclusion, of wel: sociale en maatschappelijke insluiting in tegenstelling tot uitsluiting. De burger neemt de vrije ruimte om die zelf in te vullen. Hij krijgt daarmee de tools om het sociale domein opnieuw in te richten, naar eigen behoefte en wensen. Het geeft een stem aan wie tot dan niet gehoord werd en daarmee de mogelijkheid om zich zelf te uiten.

Creativiteit werkt ook als motor, het zet een positieve maatschappelijke verandering in beweging. Het bevordert sociale integratie en cohesie. Wat je uiteindelijk bereikt is niet alleen de transformatie van een individu, maar van een hele wijk, een stad, de wereld. Natuurlijk begint het in eerste instantie kleinschalig en lokaal, maar steeds meer burgers geven wereldwijd met creativiteit een nieuwe, positieve, wending aan het publieke domein: aan de openbare ruimte, het onderwijs, vrijetijdsbesteding, en kunst en cultuur.

Ze initiëren van onderaf, bottom-up, veranderingen en ondernemen vanuit de wijken. En als dat  op zo veel mogelijk  plaatsen gebeurt wordt het vanzelf een mondiale beweging.

ZID Theater staat met al haar projecten, producties en festivals middenin. ZID werkt van uit de  co-creatie tussen professionals en burgers, waarin de burgers  een wezenlijke rol hebben. De burger is binnen ZID geen figurant, maar heeft een hoofdrol.

De sleutel hiervoor is inclusion. Dat iedereen ongeacht de opleiding, afkomst,  leeftijd, ruimte inneemt om creatief en actief deel te nemen. Inclusion is een van de krachtigste middelen om de maatschappij onderling te binden. Met creativiteit als  cement.”

Lees hier het verslag van de Boekmanlezing 2016

Winkelwagen
Scroll naar boven