Explodium – nieuwe makers presenteren zich!

Explodium – nieuwe makers presenteren zich!
14 mei 2024 | 20:00 - 21:30
Plein Theater
Sajetplein 39, 1091DB Amsterdam

Een groep nieuw talent deelt hun perspectief op het thema verandering in korte performances!

Explodium laat je genieten van diverse korte voorstellingen – elk steeds circa 10 minuten – na elkaar. Nieuwe makers, sommigen voortkomend uit het ZID-trainingsprogramma FATE (Future Academy on Tour), veelal met vluchtverleden of migratieachtergrond, laten hun work-in-progress of recent gemaakte werk zien. Uit vijfentwintig inzendingen voor dit programmaonderdeel hebben we acht voorstellingen geselecteerd – variërend van theater, muziek en dans tot multidisciplinaire genres. Meer informatie over de optredens tijdens Explodium volgt snel!

Het thema van ExploreZ Festival dit jaar is Verandering, waarbij de makers in hun korte voorstellingen met passie en energie hun persoonlijke ervaringen en visies op dit thema loslaten en delen met het publiek.

Tussen de optredens door is er ruimte voor om in gesprek te gaan met deze bijzondere makers, een drankje te nemen en de performances bespreken met je naasten of andere bezoekers. Op deze manier kunnen er interessante ontmoetingen en verdiepende gesprekken ontstaan waarbij publiek en maker dichter tot elkaar komen.

Tickets binnenkort beken

AMANDA LEE – DYSMORPHIA | THEATER

Aangrijpend, fysiek theater over vrouwelijke taboe-onderwerpen vanuit Oost-Aziatisch perspectief

Over de voorstelling
Dysmorphia is een aangrijpende theatervoorstelling die voortkomt uit de persoonlijke ervaringen van de makers: jonge vrouwen die hebben om te gaan met maatschappelijke druk en verwachtingen over hun lichaamsbeeld.
Twee actrices symboliseren een spiegel en nodigen het publiek uit om taboe-onderwerpen zoals lichaamsdysmorfie, shaming van het vrouwelijk lichaam, slut shaming en eetstoornissen te verkennen, binnen een Oost-Aziatische context. Zij doen dit door middel van innovatief, fysiek- en teksttheater. Een meeslepende ervaring waarbij de makers visies ter discussie stellen, empathie stimuleren en een betekenisvolle dialoog op gang brengen, vanuit een fris perspectief op feminisme en geestelijke gezondheid.

Achtergrond
Amanda Lee komt oorspronkelijk uit Hong Kong en is nu gevestigd in Amsterdam. Zij is een veelzijdige acteur, opgeleid in Meisner Technique en Commedia Dell’arte. Haar uitvoeringen omvatten tekstdrama, musicals, meeslepend en amusant theater. Haar passie is het verkennen van feminisme en de mondiale cultuur.

Credits:
Concept: Amanda Lee
Creatie en performance: Amanda Lee, Heidi Nickel

IN & OUT COLLECTIVE – IN AND OUT | DANS

Een transformatieve dansvoorstelling over groei door de kracht van de groep

Over de voorstelling
In and Out gaat over kernthema’s als individualiteit, introspectie, verandering, uitgaan, ontmoeting, verbinding, nieuwsgierigheid, uitwisseling, ontdekken, delen, ontwikkelen, groei en kracht. En over de transformatie van individualiteit en isolatie naar een staat van verbinding met de omgeving en groei door de kracht van de groep.
De drie jonge danseressen beginnen de voorstelling als drie verschillende individuen, ieder in haar eigen wereld en met haar eigen achtergrond. Tijdens het stuk evolueren zij en openen zij hun deuren om elkaar te ontmoeten, energie uit te wisselen en om elkaar samen met vertrouwen en steun te ontwikkelen. Zo ontdekken zij de kracht van de groep en leren zij deze kracht ook op individueel niveau te gebruiken.

Achtergrond
In & Out Collective bestaat uit drie jonge, vrouwelijke artiesten met internationale ervaring, die eerder optraden in zowel Europa als het Midden-Oosten. “In life we find different situations in which we feel IN AND then OUT. We leave our country so we go IN a new life AND we go OUT from another. Both IN AND OUT must always coexist at the same time to achieve balance. They are like the famous ying and yang.”
Matilde Bonanni danste bij gezelschappen als het Milano Contemporary Ballet, Delattre Dance Company en Kamea Dance Company.
Ivana Borjse trad op met Duda Paiva Company, Samadhi Dance Company, Royal Ballet Fehérvár en Par Dansa.
Rocío Vera Herranz trainde bij het Zaragoza Municipal Professional Dance Conservatory. Zij werkte eerder internationaal met choreografen als Fabio López, Guillaume Siard en Etienne Frey; en bij het Varna Opera Theatre.

Credits
Choreografie en uitvoering: Rocío Vera, Matilde Bonanni en Ivana Borjse

HALINA MIHUTSKAYA – SHE IS GROWING | STORYTELLING

Persoonlijke en meeslepende voorstelling over de essentie van identiteit

Over de voorstelling
In ‘She Is Growing Potatoes’ begint Halina aan een persoonlijke reis om de essentie van identiteit te ontdekken. Met aardappelen als universeel symbool onderzoekt zij de taal van het innerlijke kind en nodigt zij het publiek uit om antwoord te geven op de fundamentele vraag ‘Wie zijn wij?’ Met levendige beelden en meeslepende en symbolische verhalen trekt Halina je haar wereld in, een wereld waarin zij veerkracht te midden van ontheemding, taalbarrières en politieke onrust onderzoekt. De voorstelling biedt een verkenning van menselijke ervaringen en nodigt uit om na te denken over de complexiteit van identiteit in de wereld van vandaag. Bexley Mellish creëerde het geluidsontwerp voor deze uitvoering en voegt daarmee een nieuwe dimensie toe.

Achtergrond
Geboren in Wit-Rusland, begon Halina Mihutskaya (1989, Barysaw) haar artistieke reis in Oekraïne. Als professioneel performer, dramaturg en acteertrainer was zij ruim acht jaar werkzaam in Odesa. Ze heeft een uitgebreide opleiding genoten aan het Grotowsky Instituut en bij het Deense Odin Theatret. Enkele jaren geleden vestigde zij zich in Nederland, kwam bij ZID, en haalde een BA cum laude in de kunsten (UvA, 2023). Haar interesse gaat uit naar vragen over identiteit en erbij horen en het realiseren van creatief potentieel door middel van lichaam en stem.

Credits
Concept | Performance | Tekst: Halina Mihutskaya
Geluidsontwerp: Bexley Mellish
Website: mihutskaya.com

AYA BINI – THE REFLECTION | THEATER, ZANG, DANS

Interactief theater voor iedereen die er deel vanuit durft te maken

Over de voorstelling
‘Het ervaren van verschillende culturen kan een groot avontuur zijn. Alles is onbekend terrein. Of je kent het al, maar bent niet in staat geweest het onder ogen te zien. Tegelijkertijd zijn er ook enorm veel onverwachte overeenkomsten tussen de verschillende culturen,,’ aldus de Syrisch/Nederlandse Aya Bini. Zij maakte The Reflection als interactieve, theatrale ervaring waarbij zij het publiek als toeschouwer nauw betrekt en de kans geeft de voorstelling te beïnvloeden.
The Reflection is als een reis die onderzoek doet naar het geloof door de tijd heen: om waarheid en het bestaande te ontdekken, het Walhalla, de sleutel van de hemel, de marteling van het lichaam en de uitdrijving van boze geesten, de reis van rituelen in samenlevingen en de evolutie van geloof door de eeuwen heen.
Een ervaring met zang, expressieve Oosterse dans en Daf-ritmes; een theatervoorstelling voor iedereen die er deel van uit durft te maken.

Achtergrond
Aya Bini is een Syrisch/Nederlandse actrice en zangeres. Ze zingt in verschillende bands en in een koor in Nederland en werkt al meer dan 10 jaar in de media en in de politieke en sociale sector. Ze acteerde in veel festivalfilms en ook in het project No Fear in het kader van het FATE-project van ZID in 2022.

Credits
Performer: Aya Bini

MARTA ALMEIDA – (DIS)FORMA | DANS

Is je zelfbeeld reëel? Of een weerspiegeling van het oordeel van anderen?

Over de voorstelling
Op kritische wijze legt (Dis)Forma de impact bloot van onze voortdurende zoektocht naar ‘het perfecte beeld’. Danseres Marta Almeida focust hierbij met name op de stereotypen die we associëren met het concept van esthetiek en schoonheid in de danswereld. Marta zoekt met deze voorstelling naar antwoorden op de vraag in hoeverre haar perceptie van zichzelf – haar persoon, lichaam en beeld – reëel is. Of is haar zelfbeeld slechts een gevolg of weerspiegeling van het oordeel dat anderen over haar hebben? Met (Dis)Forma onderzoekt zij de concepten van lichaamsdysformie, perceptuele vervorming en perfectionisme.

Achtergrond
Marta Almeida is professioneel danser, opgeleid aan the National Conservatory Dance School in Lissabon. Zij sloot zich in 2011 aan bij het Ballet Junior de Genève (École de Danse de Geneve). Sindsdien danst zij in verschillende klassieke en hedendaagse dansproducties. Marta is sinds 2016 docent bij Projecto Dançar in Lissabon, waar ze Creatieve Dans, Ballet en Hedendaagse Dans doceert.

Credits
Dans en choreografie: Marta Almeida

CARLOTTA STORELLI – PHOENIX RISES | DANS + THEATER

Dans, theater en poëzie komen samen in de zoektocht naar overleving van het moderne individu onder druk van de maatschappij

Over de voorstelling
Geïnspireerd door de feniks mythe, portretteert de voorstelling de voortdurende zelfevaluatie en wederopstanding als politieke en spirituele daden, terwijl de persoonlijke vrijheid behouden blijft. Door middel van een minimalistisch decor waarin organische en gerecyclede materialen worden gecombineerd, wordt de cyclus van leven en dood benadrukt. Als kijker wordt je uitgenodigd te reflecteren op je eigen reis van vernieuwing.

Achtergrond
Carlotta Storelli is een Spaanse interdisciplinaire kunstenaar met internationaal bereik. Zo trad ze op in Centraal Europa, Marokko, Scandinavië en de Verenigde Staten. Als oprichter van kunstgezelschap Inervo werkt ze als choreograaf, danser, actrice en leerkracht. Tevens heeft ze aan de andere kant van de schermen ervaring in het organiseren en leiden van festivals als ImprovisAntequera en Inervo lab, en werkte ze als cultureel manager voor Eyas, BIOMIMA, and Bionic Festival. Haar praktijk focust zich op een interdisciplinaire artistieke taal en de relatie tussen mens en natuur.

Credits
Choreografie en Performance: Carlotta Storelli | Regie en artistiek concept: Sabine Lane | Artistieke begeleiding: Espronceda Instituut: Theatre in Palm | Inspiratie: “Yellow Lemon” – co-creatie tussen Loop in Grace en Sabine Lane. Productie van Inervo Company.




Winkelwagen
Scroll naar boven