Gastprogrammering: Buut Vrij! (try out)

Gastprogrammering: Buut Vrij! (try out)
21 september 2019 | 20:00 - 22:00
ZID Theater

Buut Vrij! is een theatervoorstelling van AchterdebergProducties in samenwerking met Aslan Muziekcentrum waarbij filosofie en kinderen het uitgangspunt vormen. Concept en regie zijn van Margot Zwiers. In de voorstelling Buut Vrij! zijn de kinderen aan het woord, zij stellen filosofische vragen en gaan met het publiek in gesprek over thema’s als identiteit en macht. Sinds begin januari dit jaar is een heel diverse groep van 45 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar wekelijks aan het repeteren.

De voorstelling Buut Vrij! gaat op 27 september in première in Podium Mozaïek en speelt daarna onder andere bij ITA, de Krakeling en de Meervaart. Om de voorstelling te spelen zal de groep van 45 spelers verdeeld worden in 3 groepen van 15 spelers per voorstelling. In aanloop naar de première worden veel try-outs gespeeld met alle drie de groepen, o.a. in het ZID Theater.

Buut Vrij! is een theatervoorstelling voor kinderen, jongeren en volwassenen (14+) naar aanleiding van de mythe van Oedipus, waarin de verhalende identiteit van de kinderen centraal staat. Een belangrijk uitgangspunt van de voorstelling vormt de filosofie van Foucault en zijn ideeën met betrekking tot het panopticisme, zoals hij die beschrijft in Discipline, Toezicht en Straf. Het woord is afgeleid van het Panopticon, dat is een ronde gevangenis met in het midden een toren met geblindeerde ramen. De gevangenen zitten in aparte cellen rondom en zijn continu zichtbaar, omdat twee muren van hun cel aan de binnen- en de buitenkant helemaal uit glas bestaan. De gevangenen weten dat ze altijd bekeken kunnen worden door degene die in de toren zit. Daardoor gaan ze zich ‘normaal’ gedragen. Dit Panopticon is een metafoor voor de hedendaagse samenleving volgens Foucault. Wij gedragen ons ‘normaal’, omdat we weten dat we bekeken worden: overal in openbare ruimtes hangen camera’s, iedereen is continu zichtbaar. Op scholen worden via toetsen en examens kinderen zichtbaar gemaakt en getoetst aan een norm, er wordt gekeken in hoeverre het kind ‘normaal’ is. Deze norm hangt dus direct samen met de zichtbaarheid.
Winkelwagen
Scroll naar boven