ExploreZ festival in mei 2024 komt eraan!

Nu we bezig zijn aan de laatste lootjes voor het internationale ExploreZ festival, de negende editie alweer, kan ik met een gerust hart zeggen dat het ons opnieuw gelukt is om een interessant en grensverleggend programma te maken.

We hebben het thema Verandering gekozen, want meer dan ooit vinden er veranderingen plaats op veel verschillende vlakken: maatschappelijk, (geo)politiek, ecologisch, klimatologisch… En al deze veranderingen bepalen de keuzes die ieder van ons maakt.

Daarom hebben we gezocht naar makers die op een eigen manier met dit thema aan de slag gaan in hun werk, zowel uit Nederland als internationaal. Makers die open voor staan, meebewegen of juist protesteren, kortom makers die in hun werk bewust de confrontatie aangaan met alle veranderingen die gaande zijn.

In dit tiendaagse programma kunt u genieten van intrigerende voorstellingen uit Nederland, Italië, Duitsland, Kroatië en Spanje, en vele ontmoetingen en masterclasses.

Theater is en blijft een plek waar we met lichaam en geest op een artistieke manier reflecteren en waar makers, kunstenaars en publiek een moment samen hun ervaringen kunnen delen. Daarom nodig ik jullie van harte uit om dit spannende programma te komen beleven.

Hoe zou ik het programma in het kort beschrijven?

We openen met de voorstelling Proud to be Roma, van het Yicka Ensemble, bestaand uit jonge Roma en Sinti artiesten uit Europa. Zij treden op bij het feestelijke Best of op 8 mei in Podium Mozaïek. Op 9 mei verwelkomen we een bijzonder project, Roots & Wings, dat we samen met theatergezelschap Madam Fortuna uit Antwerpen maakten, waarin zes makers uit vier landen ieder een solo maakten van 10 min vanuit hun eigen levensverhaal.

Op diezelfde dag vindt de opening plaats van de foto expositie ‘Mijn bucketlist voor de stad”, gemaakt in het kader van 750 jaar Amsterdam.

Op 10 en 14 Mei vindt het fantastische Explodium programma plaats, waarin nieuwe makers een podium krijgen om een werk van 10 min te laten zien. Er waren zoveel inzendingen dat we zelfs twee avonden hebben samengesteld, waarin de publiek kennis kan maken met deze makers van de toekomst. 11 Mei gaan we op de betoverende buitenlocatie in Nieuw- West, Buurtwerkplaats Noorderhof een voorpremière vertonen van de voorstelling WATER van ZID Theater zelf, waarin een gemengde cast van ZID-spelers en nieuwe talenten samen een ode aan het water brengen. Een voorstelling voor en met alle zintuigen over hoe om te gaan met iets dat ons heel dierbaar is, maar wat we dreigen te verliezen. Hierna zal de voorstelling nog binnen te beleven zijn op 17 mei, als een officiële première bij de Centrale OBA, en op 18 mei bij ZID Theater in eigen huis.

Maar we zijn er nog niet. Op 12 mei wordt het multidisciplinaire project PROVA uitgevoerd, door Nederlandse en Kroatische makers.

16 Mei komt Antagon TheaterAKTion na het succes van vorige jaar met een Duits/ Braziliaanse productie terug, nu met het virtuoze duet op de stelten Camara.  En voor degenen die geïnteresseerd zijn in internationaal samenwerken en uitwisselen is er op 15 mei een gevarieerd programma met gesprekken en masterclasses door en met internationale gasten uit Spanje, Portugal, Duitsland, Brazilië en Kroatië.

We hopen als altijd een divers en internationaal publiek te mogen verwelkomen bij het ExploreZ festival en ZID Theater. Van verschillende leeftijden, roots en gender.
Dit prachtige programma biedt iedereen weer de mogelijkheid om van theater te genieten, prachtige momenten te ervaren en bijzondere makers te ontmoeten.

Karolina Spaić, directeur

Winkelwagen
Scroll naar boven