ExploreZ Festival 2016 – 2018

 

 

 

[cycloneslider id=”fotoimpressie-explorez-2018″]

 

 

Theater, dans, muziek en beeldende kunst met een sociale impact in internationaal perspectief

Voor meer informatie zie www.explorez.nl.

ZID organiseert sinds 2016 het internationale cross-over festival ExploreZ waar de hele stad Amsterdam een podium is voor de stadsbewoners, kunstenaars en (inter)nationale theatermakers. In onder andere de Centrale OBA, Theater de Meervaart, Pakhuis de Zwijger, LaakTheater (Den Haag) en vele buurt locaties vonden voorstellingen, concerten, lezingen en conferenties plaats. Elk festival heeft een eigen thema, dat op dat moment actueel is voor de makers en voor de maatschappelijke ontwikkelingen zowel lokaal als internationaal.

Het internationale festival ExploreZ is het multidisciplinaire festival dat kunst en sociale impact met elkaar verbindt, zowel op lokaal als internationaal niveau. Het festival bestaat uit producties die worden ontwikkeld samen met (inter)nationale makers, jonge makers en stadsbewoners. De makers leven in totaal verschillende landen en maatschappelijke werelden, o.a. Polen, Griekenland, Denemarken, Italië, Marokko, Dutsland, Servië, maar hoe kunnen ze door de artistieke aanpak hun werelden met elkaar verbinden?

Het festival wordt geproduceerd en vormgegeven door het ZID Theater uit Amsterdam. Curator is artistiek leidster Karolina Spaic. Daarnaast toont het festival voorstellingen van internationale gezelschappen, zijn er debatten, workshops en is er een internationale conferentie.

Meer informatie: www.explorez.nl

Impressie Explorez 2018

Hier kunt het Programmaboekje ExploreZ 2018 vinden en hieronder het impressiefilmpje.

Impressie Explorez 2016

EU-project Caravan Next

EU-project Caravan Next: www.caravanext.eu is een grootschalig Social Community Theatre-samenwerking project dat professionele kunstenaars verbindt met gemeenschappen en burgers in een netwerk van theaterorganisaties en culturele instellingen in heel Europa. Verspreid over vier jaar werden in alle deelnemende landen 75 culturele evenementen georganiseerd.

Vijf organisaties waaronder ZID Theater organiseerden een groot evenement, waar alle partners van tevoren aan meewerkten en waar internationale gasten voor werden uitgenodigd. Het ExploreZ festival is voor ZID het grote evenement dat in het kader van het Caravan Next project is ontwikkeld. ZID vertegenwoordigt Nederland in dit netwerk van theaters en culturele instellingen uit 14 EU-landen. Al deze organisaties maken artistieke producties met een maatschappelijke impact.

Geschiedenis Explorez festivals

ExploreZ 2018: Van 22 tot en met 30 september 2018 organiseerde ZID theater voor de derde keer het internationale cross-over festival ExploreZ, in Amsterdam. Makers, stadsbewoners en internationale gasten creëerden samen een programma met theater, dans, muziek en video op locaties in de hele stad. Verschillende kunstdisciplines en hun maatschappelijke impact stonden hierin centraal.

Explorez 2018 stond in het teken van het ontdekken van de Nieuwe Vrijheid. Waarom nieuw? Omdat we het niet hadden over sociale of politiek vrijheid, maar over de vrijheid van het individu in relatie tot een ander. In deze tijd van technologische innovaties, digitalisering en globalisering gingen we terug naar de kern, naar de mens die verlangt vrij te zijn. Er waren vier speciale producties gemaakt met de gasten uit het buitenland: ODIN Teatret (Denemarken), Brama Theatre (Polen), POD Teatar (Servië) en Dar Amsterdam (Marokko). Zie hier het programma overzicht en het impressiefilmpje.

Cijfers September 2018
Getrainde mensen: 599
Actief publiek tijdens de activiteiten: 500
Verenigingen en lokale groepen: 42
Publieke instellingen: 7
Totaal aantal bezoekers: ca. 4020

ExploreZ 2017: Van 25 september tot 1 oktober 2017 vond het derde festival plaats, dit keer een speciale On Tour versie in Servië, in samenwerking BITEF (Belgrade Internationale Theatre festival) Polyphony festival and POD Teatar als de hoofdpartners. Zie het programmaboekje voor het uitgebreide programma.

Zie hier een fotoreportage Explorez Belgrado 2017

Cijfers Belgrade 2017
Getrainde mensen: 410
Actief publiek tijdens de activiteiten: 410
Verenigingen en lokale groepen: 8
Publieke instellingen: 4
Totaal aantal bezoekers: ca. 2000

ExploreZ 2016: Van 12 tot en met 18 december vond de tweede ExploreZ festival in Amsterdam plaats. In Theater de Meervaart, Podium Mozaïek, de Centrale OBA, Pakhuis de Zwijger, Westside, bij ZID Theater en op buitenlocaties in Amsterdam West en Nieuw-West was er een vol programma aan voorstellingen, workshops en conferenties. Zie het programmaboekje voor het uitgebreide programma.

Een korte filmimpressie van ExploreZ II is hier te zien.

Cijfers December 2016
Getrainde mensen: 403
Actief publiek tijdens de activiteiten: 471
Verenigingen en lokale groepen: 81
Publieke instellingen: 5
Totaal aantal bezoekers: ca. 8000

Explorez pilot 2016 : Van 10 tot 13 maart 2016 vond de eerste pilot-versie van ExploreZ in Amsterdam plaats, met vier dagen aan voorstellingen en workshops op diverse locaties. Lees hier het programma. 

Cijfers Maart 2016
Getrainde mensen: 200
Actief publiek tijdens de activiteiten: 455
Verenigingen en lokale groepen: 27
Publieke instellingen: 4
Totaal aantal bezoekers: ca. 1455

Partners

Internationale partners van ExploreZ zijn:
1. Odin Teatret / Nordisk Teaterlaboratorium
2. Universiteit van Turijn, afdeling Humanistiek i.s.m. Società Consortile per Azioni/ Social Community Theatre – Italië
3. Atalaya TNT – Spanje
4. Theater Brama – Polen
5. Truc Spherique – Slowakije
6. Rohrmeisterei – Duitsland
7. Technische Universiteit van Kreta – Griekenland
8. OMMA Studio Theater, Griekenland
9. Farm in the Cave – Tsjechië
10. Association des Agences de la Democratie Locale (ALDA) – Frankrijk
11. Kulturno Izobrazevalno Drustvo Kibla – Slovenië
12. OGR- CRT film platform – Italië
13. POD Theater, Servie

Alle edities werden mede mogelijk gemaakt door:
Amsterdam-West, Amsterdam Nieuw-West, VSB Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Prins Bernard Cultuurfonds, Europese Commissie- Creative Europe.

Winkelwagen
Scroll naar boven