Karolina Spaic ontvangt internationale prijs

ZID Theater Karolina Spaic ontvangt prijs

Karolina Spaic ontvangt internationale theaterprijs “Grozdanin Kikot”

Op 24 maart werd bekend dat Karolina Spaic de internationale theaterprijs” Grozdanin kikot”, voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van drama & educatie, heeft gewonnen.

Deze  internationale prijs “Grozdanin kikot”  is in 1996 in het leven geroepen door het Centrum voor kunsteducatie van Bosnië en Herzegovina, gevestigd in Mostar. Het doel hiervan is de banden tussen theateronderwijs en geesteswetenschappen met kunst en maatschappelijke betrokkenheid te verbinden. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan drie personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd op het gebied van kunsteducatie en maatschappelijke betrokkenheid.

Karolina over haar prijs:

Ik ben ontzettend blij met deze prijs. Het verbindt alles wat ik tot nu toe in het theater heb gedaan. Recent kwam ons boek uit: ‘ZID 1992 – 2014’ dat de professionele theaterreis van het ZID theater weergeeft. Dit is de periode na mijn afstuderen aan theaterschool in Utrecht. Maar hiervoor heb ik als tiener al veel theater gemaakt in toenmalig Joegoslavië, in de studio Skozoriste , geleidt door de bekende drama pedagoog Ljubica Beljanski Ristic. Toen gingen we in de jaren zeventig een aantal keer in Mostar optreden, op het festival van Mostar Youth Thatre geleid door Sead Djulic. Mostar en dit unieke initiatief zijn altijd in mijn hart gebleven. In 2001 , na de oorlog in voormalig Joegoslavië, kwam ik met ZID Theater terug naar Mostar. We speelden de voorstelling  “Dictionary Of Nomads”. Het is nog steeds een van meest indrukwekkendste  ervaringen in mijn leven.  De verscheurde, vervormde stad , zonder prachtige brug, en de jongeren die op zoek zijn naar een andere werkelijkheid, niet die hen aan de oorlog laat denken. Nu mag ik een prijs vanuit Mostar ontvangen en ik voel me vereert, want de sterke banden die we hebben opgebouwd, zijn ondanks alles wat is er gebeurd gebleven. Want de kracht van theater waar ik in geloof is de enorme kracht om onmogelijke toch voor elkaar te krijgen.

Onlangs is een interview met Karolina Spaic verschenen op de website van Wij

Winkelwagen
Scroll naar boven