Karolina Spaić spreekt in bij de Gemeentelijke Raadscommissie i.v.m. met de AFK-beoordeling

Op 6 november heeft Karolina Spaić, directeur van ZID Theater, ingesproken bij de Raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit (FKD) over het belang voor de stad om ZID Theater, die in de beoordeling van het AFK onder de zaaglijn is terecht gekomen, te financieren voor de komende vier jaar. Het was een avond waarop 40 culturele instellingen de mogelijkheid kregen om in te spreken, gezien de situatie rondom de beoordelingen van het AFK erg zwaar is voor de Amsterdamse culturele sector.
Hier leest u de speech, die 2,5 min mocht duren. Raadsleden hebben verschillende vragen gesteld, maar de toekomst blijft onzeker

Geachte Voorzitter en leden raadscommissie Financiën, Kunst en Diversiteit (FKD)
Bedankt dat we hier konden inspreken.
Ook ZID Theater heeft te horen gekregen dat we, ondanks een positief advies van het AFK en het volledige geadviseerde bedrag, geen financiering voor de komende vier jaar zullen ontvangen, we zijn onder de zaaglijn terecht gekomen.

Wat gaat hiermee verloren? ZID Theater heeft sinds 2020 inmiddels 60 makers met een vluchtverleden- of migratieachtergrond op weg geholpen naar een kunstopleiding of verdere ontwikkeling en de kunstpraktijk als maker. Ook hebben we samen prachtige producties gemaakt. In december presenteert de vierde groep zich. En wat moeten we hen en toekomstige deelnemers vertellen? “Je bent goed, maar vanaf 2025 kunnen we je niet meer helpen, want het geld in Amsterdam is op.”

Dit doet pijn, want juist diverse kunstenaars en makers zijn essentieel, om hoop en reflectie te bieden in de wereld van vandaag.

Als enige theaterorganisatie in Amsterdam die nieuwkomers structureel ondersteunt in de kunst- en cultuursector, zou je verwachten dat we naast positieve adviezen ook financiering moeten ontvangen, om ons werk voort te zetten.

Nu dreigt dit echter te stoppen. Deze makers vinden moeilijk hun weg in een complex systeem, en onze vaste werk- en presentatieplek in de Kolenkitbuurt – een zaal met 80 stoelen die perfect is voor deze makers en nieuw publiek die ze trekken – dreigt te verdwijnen.

De commissie had onvoldoende oog voor onze unieke positie op de grens van West en Nieuw-West, in de Kolenkitbuurt, waar bewoners en makers uit beide stadsdelen samenkomen. Niet te vergeten, de Kolenkitbuurt stond tot voor kort bekend als de slechtste wijk van Nederland, en de uitdagingen zijn er nog steeds groot. Juist hier speelt ZID met al haar programma’s, makers en projecten een belangrijke, positieve rol.

Als kunst in Amsterdam echt voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, is ZID Theater essentieel. We hopen daarom dat de Gemeente Amsterdam alsnog middelen vrijmaakt voor ons en andere organisaties die buiten de financiering dreigen te vallen.

Winkelwagen
Scroll naar boven