ZID in Marokko 2018

Werkbezoek Marokko, januari 2018

In 2018 werkt ZID Theater weer samen met het Cultureel Centrum Dar Amsterdam en de organisatie Ecodel in Larache, Marokko. Onze docenten en theatermakers Sebo Bakker en Daan Bosch hebben tijdens het werkbezoek in januari 2018 hard gewerkt met de aanwezige kinderen, jongeren en trainers. Dit keer gingen ze aan de slag met het thema vrijheid. Met een voorstelling, een mooie videoregistratie van het werkproces en uitwisselingen van methodieken in het vooruitzicht, wordt 2018 een actief en zeer bijzonder jaar. Het team van DAR, de theaterdocent Abdellilah es Semnaa en directeur van het DAR Amsterdam Nouredine Khatir, alsmede actrice Emy Alaoui zullen naar het internationale ExploreZ festival in september 2018 komen. ZID Theater zal haar resultaten presenteren op een festival in juli in Larache en in november organiseert het ZID Theater in samenwerking met een collega organisatie in Rabat, Theatre ISSIL, een conferentie tijdens een internationaal theaterfestival. De titel van de conferentie is Art & society for the new generations. Marokko is één van de landen waar het ZID Theater mee samenwerkt. Voor alweer het vijfde achtereenvolgende jaar is het ZID Theater namens de Gemeente Amsterdam actief in Marokko. In het kader van het EU-project Caravan Next, wordt de samenwerking met de partners uit Rabat en Larache verduurzaamd.

Samenwerking met Dar Amsterdam uit Larache, Marokko, in 2018 wordt voortgezet

In 2018 wordt de samenwerking tussen ZID Theater en Cultureel Centrum Dar Amsterdam in Larache, Marokko voortgezet. Onder begeleiding van de enthousiaste makers en performers van ZID en in nauwe samenwerking met de trainers en makers van het Dar Amsterdam, gaan we aan de slag met de uitwisseling van werkmethodes, trainingen, maken van een productie en het organiseren van een conferentie. Dit alweer voor het vierde achtereenvolgende jaar.

Tijdens het laatste bezoek in 2017 werd het spel VerhalenVanger gespeeld en overgedragen aan de deelnemers in Larache. Dit was zeer succesvol en we hebben verhalen verzameld die de basis voor een nieuw script vormen. Na de prachtige voorstelling Van de Werelddaken, gemaakt met de spelers van ZID en de kinderen en jongeren van het Dar Amsterdam en opgevoerd in de Cinema in het centrum van Larache in 2016, gaan we nu aan de slag met een nieuwe productie.

In opdracht van en in samenwerking met de Gemeente Amsterdam, zal er dit jaar gewerkt worden aan korte solo’s van de kinderen en de jongeren – de DAR Talks – en zal er een begin worden gemaakt met een groepsvoorstelling rondom het thema vrijheid. Ook zullen we beginnen met het opzetten van een conferentiedag over sociaal artistiek theater, dat in oktober 2018 plaats gaat vinden. Het ZID Theater is zeer verheugd met de sterke samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam, Dar Amsterdam en Ecodel.

De eerstvolgende uitwisseling vindt plaats van 27 januari tot en met 3 februari 2018. Onze dramadocenten Sebo Bakker en Daan Bosch zullen dan workshops en trainingen gaan geven in Larache en voorbereidingen gaan treffen voor de conferentie is oktober 2018.

ZID Theater en Cultureel Centrum DAR Amsterdam 2014 – 2015

042

Als theatermakers die midden in de maatschappij staan en werken met alle mensen die hier leven en wonen, vinden wij het belangrijk dat iedereen een stem heeft. Deze manier van werken kent geen grenzen, hij verspreidt zich als van zelf naar andere plekken op aarde. Vandaag in Marokko, morgen in Turijn, en dan weer in Servië, vervolgens naar de Verenigde Staten, want overal willen mensen graag spelen, genieten van het leven en hun bijdrage leveren.
In maart 2015 reisden artistiek co-leider en acteur Sebo Bakker, buurtacteur Mahmoud Ibrahim en theatermaker Daan Bosch af naar DAR Amsterdam in de stad Larache in Marokko. ZID Theater heeft al verschillende keren samengewerkt met DAR Amsterdam. Doel van de reis was om kennis te maken met de jongeren en trainers daar en theaterkennis over te dragen en uit te wisselen. Na ons bezoek maakten de trainers een begin met ‘Van der Werelddaken on Tour’, een theaterproductie die ZID in 2014 heeft gespeeld in Nederland en in Belgrado (Servië). Involgende bezoeken aan Marokko werd er verder gewerkt  aan de productie. Het geweldige eindresultaat ‘Van de Werelddaken on Tour’ met de Marokkaanse jongeren en kinderen was in oktober 2015 te zien in Larache

Hierna reisde  Sebo Bakker, de drijvende kracht achter ZID, voor een presentatie naar Tanger op zondag 22 november. De kinderen waren fantastisch, het publiek genoot en iedereen deed mee: politici, de Ambassadeur van Marokko, het bedrijfsleven, officiële gasten, kinderen uit arme wijken, acteurs en bezoekers.
Het theater dat wij maken geeft ons de mogelijkheid om in een korte tijd dichter bij elkaar te komen en samen iets te betekenen. Er is maar één wereld en daarin zijn wij allemaal spelers

Bekijk hier de video

12299179_455760867965316_5000164320394103367_n

       

Winkelwagen
Scroll naar boven