Lost City

 

ZID Theater – Lost City
een levende expositie van persoonlijke verhalen uit de stad anno nu

zaterdag 29 september van 13.00 – 17.00 uur in het Van Eesterenmuseum
zondag 23 september 16.00 uur een preview tijdens de festival opening – “De Nieuwe Vrijheid”, bij Podium Mozaïek

De levende expositie wordt gehouden tijdens het internationale ExploreZ festival en bestaat uit theatrale performances in het Van Eesteren Museum aan de Sloterplas in Amsterdam.

Over vrijheid in de stad
Lost City, de nieuwe theatrale performance van ZID Theater, gaat over de stad, maar dit keer gaan we de discussie over die stad omkeren. We gaan het niet hebben over de problemen, de politiek, de voors en tegens van een grote stad, maar we gaan het hebben over de zoektocht van de mensen die in die stad wonen, die samen de stad van nu vormen. Over hun relatie met de stad.
De performers van ZID gaan op zoek naar antwoorden op vragen als: Wonen we in een stad waar we onszelf mogen zijn? Hoe verhoudt zich de vrijheid van het individu tot de stad waarin we leven? Zijn we vrije mensen in die stad en is er nog ruimte over in de stad om die vrijheid op een andere, eigen manier in te vullen?

Regisseuse Karolina Spaić en het avontuurlijke spelersensemble van ZID, bestaande uit professionals en buurtacteurs, reageren met passie en persoonlijke betrokkenheid op al deze vragen.

Een bijzondere locatie
Het prachtige nieuwe gebouw van het Van Eesterenmuseum en de bijzondere plekken rond de Sloterplas spelen een bijzondere rol in de performances tijdens het ExploreZ festival. Het zijn locaties waar het verleden als het ware inspireert tot het vertellen van nieuwe verhalen over de stad van nu.
De spelers maken zich los van regels en ingesleten conventies die van buitenaf worden opgelegd en ze stellen zich open voor het echte contact met de ander.

Zij zoeken naar oplossingen voor onze stad, die dreigt te bezwijken onder de druk van het leven van alledag en de continue hectiek die ons opjaagt.
Het beste reddingsmiddel lijkt de mens zelf te zijn, de enige verbindende kracht. De mens die als geen ander zijn drijfveren kan ombuigen, een omslag kan maken in zijn denken en daarmee een nieuwe weg in kan slaan.

Een beleving
Het publiek volgt een route langs een levende expositie – die bestaat uit korte performances – geïnspireerd op persoonlijke verhalen over en uit onze huidige stad. Een beleving waarbij realiteit de ontmoeting aangaat met theatraliteit en waar theatraliteit inspeelt op ons dagelijks leven.
De performances worden uitgevoerd in een cross-over van disciplines: theater, dans, muziek en beeldende kunst.
Vooraf en na afloop is er een doorlopend randprogramma buiten het museum met korte optredens en ruimte voor uitwisseling van reacties en ervaringen.

De verhalen en de unieke architectuur
Lost City is als theatrale performance geschikt voor museale, historische en erfgoedlocaties, aangezien de verhalen en de unieke architectuur van de plekken worden verbonden met de stadsbewoners en het thema vrijheid. Met een diverse groep performers vertegenwoordigt ZID stadsbewoners van het hedendaagse Nederland. De ontmoeting met een lokaal publiek is in het artistieke concept verwerkt als een belangrijk onderdeel van de performance. We komen elkaar tegen, met persoonlijke verhalen en een intense beleving zoeken we toenadering tot elkaar. We zoeken antwoorden op actuele vragen rondom persoonlijke en maatschappelijke vrijheid, waarin verschillen en overeenkomsten tot een nieuwe perceptie leiden.

Locatie: Van Eesterenmuseum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Tijd: 13.00 uur, 14.00 uur, 15.00 uur, 16.00 uur. Elke performance duurt 40 min.
Reserveren aanbevolen in verband met beperkt aantal plaatsen – www.vaneesterenmuseum.nl
Prijs: € 2,50 per persoon.

Credits:
Concept en regie: Karolina Spaic
Tekstadvies: Wendela de Vos
Dramaturgieadvies: Leonieke de Groot
Muziek: Fiora Beuger
Regie- en productieassistent (stage): Eva Owens
Artistieke team: Daan Bosch, Sebo Bakker
Performers:
Sebo Bakker, Ista Bagus Putranto, Jos Daamen, Claribel Rodriguez Castillo
Performers/ Buurtacteurs:
Senad Agovic, Gökhan Aksoy, Lara Bakker, Naïma Baraka, Steven Bosch, Mahmoud Ibrahim, Nanda Jagdew, Emmanuel Lucas, Marieke Lucas, Miriam Maan, Barry Romeijn, Sibel Sahin, Ortwin Tjon Sjoe Sjoe

Winkelwagen
Scroll naar boven