Maak je Wereld: jongeren over eenzaamheid

Afsluiting en lancering publicatie Lonely in Mokum

Donderdag 8 maart werd het programma Aanpak Eenzaamheid in Pakhuis de Zwijger gepresenteerd. Hieraan is het afgelopen jaar hard gewerkt in Amsterdam door vele culturele en maatschappelijke partijen. ZID Theater is trots op haar project ‘Maak je Wereld’, waarin eenzaamheid op een creatieve manier met jongeren bespreekbaar is gemaakt. De jongeren gaven een prachtige eindpresentatie op 22 december 2017. Tijdens het programma in Pakhuis de Zwijger trad Emmanuel Lucas (13) op met de rap die hij zelf schreef over eenzaamheid. Hij kreeg een overweldigend applaus van de overvolle zaal.
Van het project is een korte video gemaakt om een impressie te geven. Kijk en geniet van de openhartige en krachtige jonge mensen. Met dank aan de partners: Gemeente Amsterdam, GGD, woningcorporatie De Alliantie, Stichting Dock, het Calvijn College en alle medewerkers en buurtacteurs van het ZID Theater. Met Yasmine Moussaid als moderator en Eva Owens met haar eigen geschreven spoken word.

Op naar de toekomst waarin je je niet meer alleen hoeft te voelen! En zoals Eva het mooi verwoordde: 17 miljoen mensen in Nederland en je voelt je alleen – dat moet veranderen en dat begint nu, met het delen van elkaars verhalen.
In de prachtige publicatie Lonely in Mokum, dat door de Gemeente Amsterdam is uitgegeven, is meer over de projecten te lezen.

Projectbeschrijving september – december 2017

Samen met jongeren uit Nieuw-West en Gemeente Amsterdam maakte ZID het Maak je Wereld project. In dit project, stond de dialoog met jongeren over eenzaamheid centraal.
Met onze creatieve aanpak maakten we eenzaamheid bespreekbaar en zetten we uiteenlopende talenten van de jongeren in. Bewustwording rondom eenzaamheid, talentontwikkeling en empowerment was ons uitgangspunt. Het project eindigde met een presentatie met muziek, dans, theater en gesprekken. Het project is onderdeel van Aanpak Eenzaamheid van Gemeente Amsterdam (https://www.amsterdam.nl/zorgprofessionals/aanpak-eenzaamheid/) en wordt geleid door Sebo Bakker en Daan Bosch.

Door middel van een vooronderzoek en intensief samenwerken met groepen jongeren, zowel op school als in buurtcentra, is het ons gelukt om een beeld te krijgen van de belevingswereld van jongeren rondom het thema eenzaamheid.
Met de beelden, woorden, teksten en ideeën van de jongeren konden wij een samenhangende eindpresentatie maken waarin verschillende lagen van eenzaamheid naar voren kwamen.
Wat wij zelf erg mooi vonden om te zien was dat jongeren zelf met oplossingen kwamen en middelen om eenzaamheid bespreekbaar te maken.
We hebben geleerd dat we jongeren nooit moeten onderschatten en juist open moeten staan voor hun eigen belevingswereld.
Dankzij de jongeren en onze partners DOCK, Calvijn College, GGD en dr. Gerine Lodder hebben wij kunnen experimenten met het bespreekbaar maken van eenzaamheid en dit om kunnen zetten in een eindvoorstelling. We zijn erg trots op iedereen die met ons mee heeft gewerkt.

Eindpresentaties:
20 december 2017: ZID Theater
22 december 2017: Open Podium Theater de Meervaart
24 december 2017: Stadsschouwburg Amsterdam

Fotografen:
1t/m 15: F.M. Lucas
16,17,18: GRT Milette Photography
19, 20: Karolina Spaic

Winkelwagen
Scroll naar boven