NO FEAR – ZID Theater

“Elf jonge performers met een vlucht-verleden bouwen aan hun toekomst in een nieuw land”

Beeldende, intense en hilarische voorstelling over het najagen van je dromen.

In de voorstelling NO FEAR bouwen elf jonge performers, met roots in zes verschillende landen, aan hun toekomstdromen. In een dynamisch samenspel van tekst, dans, muziek en beeld, creëren ze uit het niets een nieuwe wereld. De weg daarnaartoe is lang, maar de bagage die ze meenemen uit hun jeugd geeft hen de kracht om moeilijkheden te overwinnen.

NO FEAR is de eindvoorstelling van het internationale project FATE – Future Academy on Tour in Europe – ondersteund door EU/ Creative Europe. ZID Theater begeleidt twee jaar lang 25 talentvolle jonge makers met een immigratie-achtergrond. Klik hier voor meer info.

De voorstelling NO FEAR

Een leeg toneel. Vanuit de verte is een verhulde groep te zien en horen. Éen iemand verlaat hen, met een stok en stuk stof in zijn handen. Hij verteld zijn verhaal, terwijl hij een constructie bouwt. Een deur? Een huis? Een herinnering? De anderen voegen zich een-voor-een bij hem. Samen bouwen ze verder… aan hun toekomst.

In de interdisciplinaire voorstelling ‘NO FEAR’ wordt er gesproken over waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt. Welke onmogelijkheden je moet overwinnen om je eigen toekomst te kunnen vormgeven. Wat neem je mee en wat laat je achter? Een herkenbaar overgangsritueel voor jongvolwassenen, binnen de dramatische context van een vlucht naar een nieuw land en leven.

Wat zal de toekomst ons brengen? Wil ik acteren? Wil ik een betere toekomst voor mijn kinderen? Ik wil de angst overwinnen! Ik wil bungeejumpen, ik wil mijzelf kunnen zijn, schreeuwen, gek doen, en een nieuw leven opbouwen…

Elf jonge performers met een vlucht-verleden, bouwen aan hun toekomst in een nieuw land. Hun reis naar de nieuwe bestemming was een challange, waarbinnen angst overwonnen moest worden, maar eenmaal aangekomen begint het eigenlijk pas…

Persoonlijke drijfveren, levensenergie en een veelzijdige speelstijl neemt het publiek mee binnen deze indrukwekkende reis. Het verhaal van een groep jongeren die hun doorzettingsvermogen op de proef stellen, en ondanks alles vasthouden aan hun dromen.

Achtergrond informatie

Het was een uitdaging om met makers uit niet alleen Syrië, Turkije, Armenië, Eritrea, Palestina en Marokko, maar ook Iran, Rusland, Irak, Servië en Nederland een artistiek proces aan te gaan. Vanuit verschillende talen, culturen en verwachtingen is er een interculturele sfeer gecreëerd, waarbinnen iedereen een plek heeft.
De voorstelling is geregisseerd door Daan Bosch, een theatermaker die inmiddels al zeven jaar verbonden is aan ZID theater. De performers zijn getraind en gecoacht door Sebo Bakker, artistiek coördinator van ZID. Speciaal voor deze voorstelling is ook theatermaker Enkidu Khaled – o.a. verbonden aan Kaaitheater in Brussel – gevraagd als artistiek adviseur. Karolina Spaic, directeur van ZID, leidt het FATE-project inhoudelijk, zowel in Nederland als internationaal. ZID Theater gaat in de toekomst verglijkbare projecten opzetten voor ‘ongekend’ talent, om de cultuursector diverser en inclusiever te maken en tegelijkertijd kansen te bieden aan nieuwkomers.

 

Internationaal project – FATE

NO FEAR wordt geproduceerd door het ZID Theater, in het kader van het Europese samenwerkingsproject FATE (Future Academy on Tour in Europe), gefinancierd door Creative Europe. Binnen het FATE-project worden statushouders met professionele ervaring en ambitie in de podiumkunsten, twee jaar begeleid met een voorstelling als eindresultaat. Dit uitdagende traject, waarin de focus ligt op het bieden van kansen aan een nieuwe generatie Europeanen, wordt uitgevoerd in samenwerking met Atalya/ TNT (Spanje), Social Community Theatre (Italië), DAH Teatar (Servië) en Studio 7 (Duitsland).

Meer informatie hier: FATE 2020-2022 – ZID Theater | verbindt kunst, cultuur en samenleving

Credits

Regie: Daan Bosch
Performers: Abdulkadir Tufan, Andrina Omar, Aya Bini, Nivin Baranbo, Talal Nashawi, William Simonyan
Dans: Issam Zemmouri, Bboy TheShadow, Zaher Hamzat
Muziek: Odai Alhayek, Semere Welday
Artistieke coördinatie en training: Sebo Bakker
Artistiek advies: Enkidu Khaled
Foto’s: Ibrahim Selek
Technische ondersteuning: Delal Yuce, Marsel Tsjitahjan
Productie: Lot Wuisman
Stage productie: Djan Matar
Directeur en artistiek leider FATE project: Karolina Spaić
Zakelijke leiding: Susanne Hazen

Met dank aan: Creative Europe

Speellijst

5 mei 2022 – ZID Theater, Amsterdam (Try-out)
11 mei 2022 – Podium Mozaïek, Amsterdam (Première @ ExploreZ Festival)
13 mei 2022 – ArteZ, Zwolle (ExploreZ Festival)
15 mei 2022 – OBA Oosterdok, Amsterdam (ExploreZ Festival)
16 juni 2022 – Ru Pare, Amsterdam
18 juni 2022 – Grote Kerk, Den Haag (Nacht van de Vluchteling)
26 juni 2022 – Theater de Valliant, Den Haag
17 september 2022 – Buurtwerkplaats Noorderhof, Amsterdam (Sloterplas Art Festival)
11 oktober 2022 – ZIMIHC Wittevrouwen, Utrecht
16 oktober 2022 – Teatro TNT, Sevilla (Spanje)
18 oktober 2022 – Centro Cultural San José, Rinconada (Spanje)
21 oktober 2022 – Teatro de Bormujos @ Bormujos (Spanje)
23 november 2022 – ZID Theater, Amsterdam (dubbel)
2 december 2022 – Theater Twee Hondjes, Hellevoetsluis
29 januari 2023 – ZID Theater, Amsterdam (Nationaal Theater Weekend)

Winkelwagen
Scroll naar boven