Novi Sad, Servië; Culturele Hoofdstad van Europa 22

Novi Sad, Servië

Voorstelling Windward / Tegenwind – een antwoord op een beroemde historische manifestatie, van 1 tot en met 3 september in Novi Sad

Als Culturele Hoofdstad van Europa in 2022 verzorgt de stad Novi Sad in Servië, een groot aantal internationale projecten, voorstellingen en festivals.
ZID Theater bereidt een grootschalige locatievoorstelling voor, genaamd “Windward”/ “Tegenwind”, in samenwerking met de Stichting Culturele Hoofdstad van Europa Novi Sad, Jeugdtheater Novi Sad, Fundus theater uit Duitsland, Ring Ring Associatie uit Belgrado, Viva Dansacademie en makers uit Novi Sad, o.a. regisseur Maja Grgić.
De productie is geïnspireerd op de beroemde manifestaties “slet”, die jaarlijks in voormalig Joegoslavië, plaatsvonden ter viering van Tito’s verjaardag en de dag van de jeugd, waaraan een paar duizend jongeren uit het hele land meededen.
Wat is het antwoord van de jongeren van vandaag op deze gebeurtenis uit de geschiedenis, hoe zouden ze dit nu vormgeven, als collectieve voorstelling over jongeren?
500 Jongeren tussen 15 en 20 jaar namen deel aan de workshops, die vanaf januari 2022 plaatsvonden en meer dan 100 jongeren voeren de voorstelling uit, samen met professionele acteurs van het Jeugdtheater Novi Sad en de speciale gast, de Afrikaanse zangeres, reizende ster, Dobet Gnahoré. Deze spectaculaire voorstelling zal gespeeld worden op 1, 2 en 3 september om 19.00 uur in het openluchttheater. De voorstelling is ook de opening van het cultuurprogramma “Caleidoscoop” van de Europese Culturele Hoofdstad 2022.

Vanuit ZID Theater werken regisseuse Karolina Spaić en choreografe en actrice Naïma Baraka aan dit project mee, versterkt met beeldend kunstenaar Monali Meher en schrijver en historicus Guido van Hengel. In de periode van januari tot september vonden verschillende werksessies en repetities plaats in Novi Sad. In augustus starten we met de laatste fase hiervan.
De voorstelling bestaat uit vier delen: Een speciaal artistiek team bestaande uit regisseurs, choreografen en musici uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Servië met een muzikaal gastensemble uit Afrika. Met deze meervoudige benadering willen we een internationale en interculturele dialoog creëren binnen het werk.

In “Windward” werken de makers vanuit input en thema’s die de jongeren zelf aandragen, zoals: toekomst, geluk, vrede, diversiteit, identiteit, en de huidige generatiekloof.
Met dit enorme project en de voorstelling willen de organisatoren en de makers de jongeren de hoofdrol geven. “Wie gaat mijn wereld redden als ik het niet doe?” is de subtitel van het deel van de voorstelling dat ZID maakt.
Na diverse periodes van workshops en repetities zal de voorstelling op 1 september 2022 om 19.00 uur in première gaan en nog spelen op 2 en 3 september. Het is tevens de opening van het cultuurprogramma Caleidoscoop “District”, Bulevar despota Stefana.

Dit project wordt ondersteund door de EU, SPENS, de EXIT Stichting en de Faculteit Sport en Toerisme – TIMS, het Goethe-Instituut, het Oostenrijks Cultureel Forum en de Ambassade van Nederland in Belgrado.

LINK : https://kalendar.novisad2022.rs/en/events/slet-alternative-history-of-europe/?occurrence=2022-09-01

Winkelwagen
Scroll naar boven