Odyssee – van verleden naar heden

 

ZID Theater (Amsterdam, Nederland) en Omma Studio Theater (Heraklion, Griekenland) tijdens We Make the City.

Intrigerend, actueel, universeel en menselijk
Een internationaal theater evenement van ZID Theater (Amsterdam, Nederland) en Omma Studio Theater (Heraklion, Griekenland) dat hedendaagse actuele vraagstukken rondom migratie uitlicht. Elke groep heeft zijn eigen interpretatie gegeven aan het thema ‘zoektocht naar een eigen huis’, in een cross-over van de disciplines muziek, dans, theater en storytelling.

Deze samenwerking had haar succesvolle première in mei 2019 in Heraklion, Kreta. Er zullen nog optredens volgen in juni op het Internationale FLIP festival in Italië. Beide voorstellingen beleven hun Nederlandse première tijdens het We Make the City festival.

“Jullie benadering van wat Ithaka betekent voor ieder van ons en de verbinding die jullie hebben gemaakt met de huidige situatie, was erg interessant. Ik werd emotioneel door de waarheid die de performers op het publiek overbrachten, en voelde de behoefte om jullie daarvoor te bedanken. Ik kom graag volgende keer weer genieten van jullie optreden in Kreta!” Reactie toeschouwer in Griekenland.

Twee voorstellingen zullen op één avond gespeeld worden; eerst Omma Studio Theater uit Heraklion, Griekenland (muziektheater in het Grieks) en daarna ZID Theater uit Amsterdam (interdisciplinair theater, verschillende talen, voornamelijk in het Engels). Iedere groep heeft voor een eigen interpretatie van de beroemde epos Odyssee gekozen. Deze verrassende avond wordt omlijst met een theatertour op de bijzondere locatie waar het ZID Theater gevestigd is, waarbij naast de theaterzaal ook de tuin en buitenruimtes bespeeld zullen worden door de buurtacteurs van ZID.

Geïnspireerd op de beroemde epos Odyssee, met storytelling, muziek, theater, dans.

Locatie: ZID Theater, De Roos Van Dekamaweg 1, 1061 HR Amsterdam, tel.0204888449, info@zidtheater.nl

Zaterdag 22 juni, 20.00 uur  ticketshop

Zondag 23 juni, 16.00 uur  ticketshop

Entree: € 7,50 incl. consumptie
Reserveren: reserveringen@zidtheater.nl
Leeftijd: vanaf 15 jaar
Reserveren gewenst i.v.m. het beperkte aantal plaatsen.

Niet geschikt voor minder validen.

Het is eventueel mogelijk om alleen een voorstelling te bezoeken

Credits ZID Theater:
Regie: Karolina Spaic (ZID)

Acteurs voorstelling: Sebo Bakker; Lara Bakker; Joske Daamen; Ista Bagus Putranto; Claribel Rodriguez Castillo

Buurtacteurs route: Senad Agovic, Gökhan Aksoy, Naïma Baraka, Steven Bosch, Barry Romeijn, Sibel Sahin, Ortwin Tjon Sjoe Sjoe Seweta Zirak

Credits OMMA Studio Theater:
Regie: Antonis Diamantis

Acteurs: Anna Machairopoulou, Irini Koutsaki, Maria Saritsami, Theodoris Theodoridis, Antonis Diamantis, Eleni Diamanti, Nikos Kaplantzis.

EXTRA: Voorafgaand aan de voorstellingen wordt het maandelijkse culturele podium IthakaZa – The Journey georganiseerd, dat in het teken staat van de reis naar huis. Op deze avond staat de ontmoeting tussen Griekse, Nederlandse en in Nederland wonende kunstenaars en het publiek centraal. Met storytelling, muziek, video en dans.

Meer over de voorstellingen
We weten veel over waar we vandaan komen, maar weten we ook waar we heen willen gaan? Onze huidige wereld is continue in beweging door migratiestromen die misschien wel groter zijn dan ooit. Karolina Spaic, regisseur ZID Theater

Omma Studio Theater en zijn acteurs en actrices brengen het verhaal voornamelijk muzikaal, zoals de tekst ook voorgedragen werd door de epische zangers in de Homerische tijd. Met prachtige Griekse liederen uit het verleden en heden, wordt een mythisch verhaal neergezet. In zijn werk zoekt regisseur Antonis Diamantis naar de verbinding van de hedendaagse thema’s en de traditionele Griekse liederen en rituelen. Omma Studio Theater is een van de bekendste theatergezelschappen van Griekenland die over de hele wereld speelt.

De voorstelling van ΖΙD is een eigentijdse benadering van het verhaal. In het klassieke verhaal reist Odysseus tien jaar lang om zijn thuiseiland te bereiken. Hebben wij ons Ithaka voor altijd verloren? Meer en meer mensen voelen zich ontheemd en hoewel ze, vrijwillig of onvrijwillig, naar verschillende hoeken van de wereld verhuizen, blijven ze steeds op zoek naar een ultieme bestemming. De voorstelling van ZID is een persoonlijk document van de artiesten en van deze tijd. We lijken allemaal ervaringsdeskundigen te zijn. Dilemma’s, angst en vreugde maken de reis een waar avontuur, zowel voor de artiesten als de toeschouwers.

Samen nemen we het publiek mee in een unieke zwerftocht naar een eigen thuis, geïnspireerd op het beroemde epische gedicht Odyssee van Homerus. De stad wordt een thuishaven voor vele mensen, maar voelen we ons wel thuis in onze stad?

Met Odyssee – van verleden naar heden willen beide theatergezelschappen het probleem migratie in onze moderne tijd bespreekbaar maken vanuit hun eigen perspectief: vanuit de Griekse mythe en vanuit de diverse stad Amsterdam.
De mobiliteit neemt steeds meer toe en samenlevingen worden diverser. Daarmee wordt het steeds belangrijker om naar elkaars verhalen te luisteren en een inclusieve omgeving te creëren waarin iedereen zich thuis kan voelen.

Foto’s: Tonia Avgoustaki, Karolina Spaic

Podiumkunsten | ZID Theater

 

 

 

 

 

 

 

Winkelwagen
Scroll naar boven