Odyssee – van verleden naar heden

 

Een internationaal theaterproject van ZID Theater (Amsterdam, Nederland), Omma Studio Theater (Heraklion, Griekenland) en Teatro Potlach (Fara Sabina, Italië).

 

Samenwerking

ZID Theater werkt samen met Omma Studio Theater uit Griekenland en Teatro Potlach uit Italië in een uniek internationaal en multidisciplinair theaterproject onder de titel: “Odyssee – van verleden naar heden”. Het wordt een theatrale ontmoeting tussen drie Europese culturen, in drie talen en met drie artistieke vormen van theater: toneel, dans, en muziek. En dat alles in interactie met het publiek.

Het evenement zal als eerste worden gepresenteerd in het nieuwe Culturele Centrum in Heraklion, op het eiland Kreta (Griekenland) op 4 en 5 mei 2019 en wordt ondersteund door het Griekse Ministerie van Cultuur in het kader van een speciale internationale uitwisseling.

Na dit festival wordt het evenement getoond in Fara Sabina, in de provincie Rieti (Italië) tijdens het FLIPT-festival op 16 juni. En te nslotte in Amsterdam tijdens het festival We make the City van Pakhuis de Zwijger op 22 en 23 juni in het ZID Theater.

 

Data en locaties:

Zaterdag 4 en zondag 5 mei in Heraklion, Kreta, Griekenland in het Cultureel Centrum van Heraklion, Plastira 10, Heraklion 71201

Zondag 16 juni in Fara Sabina, Italië, het internationale theaterfestival FLIPT (Festival Laboratorio Interculturale di Pratiche Teatrali) georganiseerd door het Potlach Theater

Zaterdag 22 en zondag 23 juni in Amsterdam, Nederland, festival We make the City, locatie ZID Theater, De Roos van Dekamaweg 1, Amsterdam

 

Waarom juist de Odyssee?

Met ZID bewandelen we vaak ongewone paden, op zoek naar de actualiteit van de mensen om ons heen, in Amsterdam en verder, wereldwijd. In deze artistieke zoektocht hebben we in Omma Theater Studio uit Griekenland en Teatro Potlach uit Italië bondgenoten gevonden. Theatergroepen die nieuwsgierig zijn en die actuele vraagstukken in een eigen artistieke taal vertalen. Geraakt door emotie, innerlijke kracht en door barrières als taal en cultuur met theatrale middelen te overbruggen, maken we samen met de drie regisseurs en twaalf spelers een onvergetelijke reis, een Odyssee, die we met het publiek in alle drie de landen willen delen. De kracht van ons theater ligt in een open houding van ons makers om samen met de toeschouwers deze Odyssee – van toen naar nu te beleven.

Karolina Spaic, regisseuse ZID Theater

 

Met Odyssee – van verleden naar heden

willen de partners in dit project een probleem van de moderne tijd aanpakken, het probleem van migratie.
De mobiliteit neemt toe en samenlevingen worden diverser. Daarmee wordt het steeds belangrijker om naar elkaars verhalen te luisteren en een inclusieve omgeving te creëren waar iedereen zich thuis kan voelen. Griekenland en Italië hebben de afgelopen jaren de gevolgen van een extreme vluchtelingencrisis ervaren, mensen die op reis gingen op zoek naar een ander, beter thuis. Wat Nederland betreft, daar kan met de toch al diverse samenstelling van de bevolking gemakkelijk een parallel getrokken worden met het idee van een reis.
Het publiek krijgt een zeer gevarieerde groep spelers op het podium te zien, een echte weerspiegeling van de samenleving. Creativiteit, verbeeldingskracht en esthetiek vormen de kern van de uitvoeringen die het publiek nieuwe perspectieven willen bieden op het klassieke verhaal van Odyssee.

 

Twee uitvoeringen en twee artistieke benaderingen

Het originele epische dichtwerk Odyssee, geschreven door Homerus rond 800 v.Chr., richt zich voornamelijk op de Griekse held Odysseus, koning van Ithaka, en zijn reis naar huis na de val van Troje als definitieve beslechting van de langdurige Trojaanse oorlog. Tien jaar kost het hem uiteindelijk om zijn thuis op Ithaka te bereiken.

Omma Studio en zijn acteurs / actrices werkten aan een manier om het verhaal voornamelijk muzikaal weer te geven, zoals de tekst ook gebracht werd door de epische zangers in de Homerische tijd. Met prachtige Griekse liederen van verleden en heden, wordt een mythisch verhaal neergezet.

De voorstelling van ΖΙD is een eigentijdse benadering van het verhaal. In het gedicht reist Odysseus, koning van Ithaka en held van het verhaal, 10 jaar om zijn thuiseiland te bereiken. Hebben wij ons Ithaka voor altijd verloren? Meer en meer mensen voelen zich ontheemd en hoewel ze, vrijwillig of onvrijwillig, naar verschillende hoeken van de wereld verhuizen, blijven ze ook steeds op zoek naar een ultieme bestemming. De voorstelling van ZID is een persoonlijk document van de artiesten en van deze tijd. We lijken allemaal ervaringsdeskundigen te zijn. Dilemma’s, angst en vreugde maken de reis een waar avontuur, zowel voor de artiesten als de toeschouwers.

Het werk van het Potlach Theater vormde een rode draad door de rol van actrice Nathalie Mentha, die voornamelijk als verteller is te zien.

 

Toekomst

De samenwerking tussen de drie regisseurs, Pino Di Buduo (Potlach Teatro), Antonis Diamandis (Omma) en Karolina Spaić (ZID) was van essentieel belang voor het uitwisselen van theater ervaringen en de intentie om nieuwe artistieke wegen en manieren van samenwerking te vinden.
Het werd een unieke samenwerking tussen Griekse, Nederlandse en Italiaanse theatergezelschappen, die we ook de komende jaren zeker willen uitbreiden.

ZID en Omma waren eerder al partners in het grootschalige Europese project Caravan Next, gefinancierd door het EU Creative Europe-programma in de periode 2015 – 2019. Beide groepen speelden tevens op verschillende internationale festivals, zoals in Griekenland (2016), Amsterdam (2017 , 2018), Denemarken (2017) en Polen (2018) en hebben door de jaren heen veel geleerd over elkaars werkmethoden en artistieke taal. Tijdens deze periode ontmoetten zij ook het Potlach Theater en besloten ze om samen te werken.

https://www.teatropotlach.org/
https://ommastudiotheater.weebly.com/

 

 

Winkelwagen
Scroll naar boven