Onze Odyssee

Een fysieke, rauwe en emotionele theaterbelevenis

Fotografie: Cyntia C. Santos en Maria Morales

Bekijk hier een video voor een korte impressie van de voorstelling

 

De nieuwe voorstelling Onze Odyssee van ZID Theater gaat over de hedendaagse, actuele vraagstukken rondom het thema migratie. We nemen het publiek mee in een zwerftocht naar een eigen thuis, geïnspireerd op de beroemde epos Odyssee van Homerus.
Voor ZID Theater is de super diverse stad Amsterdam, met zijn 180 nationaliteiten, een voortdurende inspiratie om multidisciplinaire voorstellingen te creëren die de wereld vertegenwoordigen waarin we vandaag de dag leven.

 

De stad wordt een thuishaven voor vele mensen, maar voelen we ons wel echt thuis hier?

 

Inspiratie

In het klassieke verhaal reist Odysseus tien jaar lang om zijn thuiseiland Ithaka te bereiken. De voorstelling is een eigentijdse benadering van de Griekse mythe.
Hebben wij ons eigen Ithaka voor altijd verloren?

In een wervelwind van poëtische en fysieke scènes nemen de acteurs ons mee in de persoonlijke zoektocht naar het ultieme thuis. Met bergen kleren die uit koffers tevoorschijn komen, creëren ze kleurrijke werelden, van oorlogsgraven tot toeristische attracties. Beelden die je niet meer loslaten.

“Dit is de Odyssee die we vandaag moeten vertellen”, Westkrant Amsterdam, 2019

 

Makers

De voorstelling is geregisseerd door Karolina Spaic (artistiek leider van ZID), die haar roots heeft in Servië. Ze is gefascineerd door het combineren van de grootstedelijke multiculturele thematieken en de universele thema’s die iedere persoon raken. Spaic regisseerde tientallen voorstellingen die in Nederland en internationaal te zien zijn geweest.
De voorstelling wordt gespeeld door vaste groep acteurs en dansers van ZID: Claribel Rodroguez Castillo met Colombiaanse roots, Ista Bagus Putranto uit Indonesië en Joske Daamen, Sebo Bakker en Lara Bakker uit Nederland.

 

Fysiek theater, westers en niet-westers

Onze Odyssee is een fysieke theatervoorstelling, waar westerse en niet-westerse theatrale vocabulaires samenvloeien tot een geheel. De acteurs komen uit vier verschillende landen en continenten (Indonesië, Colombia, Marokko en Nederland) en elk van hen onderzoekt zijn persoonlijk reis in relatie tot zijn eigen cultuur. De resultaten hiervan worden geplaatst in de context van het multiculturele Amsterdam, waar 180 nationaliteiten wonen. De acteurs beschikken over verschillende fysieke technieken die in de voorstelling samenkomen zoals Pentjac Silat, moderne dans en Colombiaanse salsa.

We weten veel over waar we vandaan komen, maar weten we ook waar we samen heen willen gaan? Onze huidige wereld is continue in beweging door migratiestromen die misschien wel groter zijn dan ooit. Durven we de ontmoeting met het onbekende aan?m– Karolina Spaic, regisseur ZID Theater

 

Credits

Regie: Karolina Spaic; Acteurs: Sebo Bakker, Lara Bakker, Joske Daamen, Ista Bagus Putranto, Claribel Rodriguez Castillo

Duur voorstelling: 60 minuten

 

Extra programmering – Odyssee evenement

Onze Odyssee kan als een multidisciplinair evenement gepresenteerd worden. Dit is opgebouwd uit drie onderdelen: een interactief community diner, een verhalenroute op de locatie, en de gehele voorstelling.
Tijdens de verhalenroute functioneren lokale deelnemers als gidsen en vertellers. Zij krijgen voorafgaand aan het evenement workshop van theatermakers van ZID.
Het publiek wordt uitgenodigd om het drie uur durende evenement op één avond te volgen. Dit zorgt voor een unieke belevenis en draagt ertoe bij dat je als toeschouwer deelgenoot wordt van het geheel. Theater, dans, muziek, storytelling en elkaar ontmoeten zijn de ingrediënten voor dit multidisciplinaire evenement.

 

Achtergrond informatie bij de voorstelling

Onder de naam Odyssee van Verleden naar Heden, werkte ZID Theater samen met Omma Studio Theater uit Griekenland en Teatro Potlach uit Italië aan een uniek internationaal en multidisciplinair theaterproject rondom Odyssee. Uiteindelijk werden twee voorstellingen gemaakt, waarvan deze van ZID er één is. De voorstellingen speelden in Heraklion (Kreta, Griekenland) in mei 2019 en in Fara Sabina (Italië) op het FLIPT-festival in juni 2019. Tenslotte stond de voorstelling in het ZID Theater in Amsterdam tijdens het festival We Make the City van Pakhuis de Zwijger in juni 2019.

 

Voorstellingen 2019

Heraklion (Kreta, Griekenland) – Cultureel Centrum – 4 en 5 mei 2019
Fara Sabina (Italië) – FLIPT Festival – 16 juni 2019
Amsterdam (Nederland) – We Make the City Festival, ZID Theater – 22 en 23 juni 2019

Winkelwagen
Scroll naar boven