OUR STAGE – Erasmus+ project gericht op jonge Roma en Sinti kunstenaars

foto Roma en Sinti

Website: https://europa260.wixsite.com/ourstage

ZID Theater kan met trots zeggen vanaf 2022 tot en met 2024 partner te zijn binnen het Erasmus+ project ‘OUR STAGE’.

Het doel van het project is om het openlijke racisme en uitsluiting in Europa, met in het bijzonder gericht tegen de Roma, Sinti en andere reizende gemeenschappen, aan de kaak te stellen. Er zal een tegengeluid geboden worden tegen het structurele racisme door een ander narratief centraal te stellen. Er zal een ander verhaal worden verteld over de Roma gemeenschap, waarbij het beeld van de Roma gemeenschap van een positieve kant wordt benaderd! De bedoeling is dat hiermee aan de ene kant het negatieve stereotype beeld van de Roma kan worden weersproken en aan de andere kant dat jonge Roma weer trots kunnen zeggen: ‘Ik ben Roma’.

Het project is een samenwerking van 7 theatergezelschappen en culturele organisaties uit verschillende landen van Europa : RomPraha (Tsjechië), JA International Theater (Portugal), Theater am Lend (Oostenrijk), OECON (Bulgarije), Fundacio Pere Closa (Spanje), Ellan Passe (Griekenland) en ZID Theater (Nederland). Elk theatergezelschap zal vertegenwoordigd worden door een groep jong volwassenen, waarvan een groot deel een Roma achtergrond heeft. Gedurende dit project zullen ze samen één theaterstuk maken, opgedeeld in 3 delen, die worden uitgevoerd in Portugal, Oostenrijk en Nederland.

ZID Theater is een van de zeven partners binnen het ‘OUR STAGE’ Erasmus+ project en wordt binnen dit project artistiek vertegenwoordigd door o. a. Ivana Nikolic. Ivana is een danseres en kunstenares met een Roma achtergrond, waarmee ZID Theater in het verleden vaker heeft samengewerkt. Haar manier van werken past goed binnen de ZID-traditie, en haar diepgewortelde verbondenheid bij het onderwerp van dit project maakt haar de juiste maker om dit project artistiek vorm te geven. Met de jongeren met Roma-roots zal een voorstelling en een film worden gemaakt.

ZID gaat verschillende organisaties in Nederland, die bovengenoemde groepen vertegenwoordigen, benaderen om samen op te trekken. Op die manier wil ZID Theater deze vaak niet geziene groep mensen een podium bieden.

Winkelwagen
Scroll naar boven