VerhalenVanger + in Osdorperhof

 

met senioren en buurtbewoners in Amsterdam Nieuw-West

 

Dankzij een subsidie van ZonMw hebben we dit bijzondere project kunnen opstarten.

 

Wat gaan we doen

Gedurende een jaar lang (2020- 21) wordt een programma aangeboden bestaande uit wekelijkse creatieve workshops voor senioren uit het woon-zorgcentrum Osdorperhof (Amsterdam Nieuw-West) en buurtbewoners.

Door de corona crisis is het project iets vertraagd, maar in juni gaan we verder. Het is in deze tijd nog meer nodig om ouderen uit hun isolement te halen, dat alleen maar groter is geworden de afgelopen periode.

Tijdens de workshops delen de bewoners verhalen met elkaar. De verhalen worden vervolgens op theatrale wijze gepresenteerd op het maandelijkse ‘Cultuurpodium’ in het zorgcentrum. De presentaties van de deelnemers en de optredens van lokale artiesten met muziek, dans en theater zorgen voor een feestelijke bijeenkomst voor de ouderen, buurtbewoners, vrijwilligers en professionals.

De maandelijkse Cultuurpodia zijn bedoeld voor een breed publiek van bewoners uit het zorgcentrum en de buurt en vinden elke eerste vrijdag van de maand plaats.

Speciaal voor de ouderen van woon-zorgcentrum Osdorperhof en de partners van VerhalenVanger + is er een boekje gemaakt, dat rond de Kerstdagen van 2020 wordt uitgedeeld.

Het boekje staat vol leuke, ontroerende, verrassende verhalen en gedichten, en wordt geschonken aan buurtbewoners en ouderen in het seniorencentrum. Het boekje is HIER te downloaden.

 

Waarom

Met dit programma willen we oudere bewoners uit hun isolement halen en eenzaamheid tegen gaan. Met dit project zal het sociale netwerk van de senioren verbreed worden. Senioren worden met elkaar verbonden en met een diverse groep buurtbewoners, jong en oud en van diverse culturele achtergronden. Dat maakt hun sociale netwerk minder kwetsbaar en voorkomt sociale eenzaamheid.

 

Voor wie

Het project is bedoeld voor ouderen (75+). In dit project zijn dit specifiek de bewoners van het woon- zorgcentrum de Osdorperhof, de ouderen die deelnemen aan de dagbesteding en ouderen uit de omgeving van de Osdorperhof, die nog zelfstandig wonen.
Om het sociale netwerk van deze 75 plussers minder kwetsbaar te maken willen we hen verbinden met jongere buurtbewoners (< 75 jaar). Deze buurtbewoners worden uitgenodigd mede te participeren in de workshops en de cultuurpodia.

 

Training voor professionals en vrijwilligers

We werken samen met professionals en vrijwilligers die met ouderen werken. Zij worden gedurende dit project getraind om de methodiek zelfstandig toe te passen en mee te denken over de ontwikkeling van een handboek.

 

Methodiek

Er wordt een handboek geschreven van de aanpak van VerhalenVanger + met als doel dat deze methodiek breed uitgezet kan worden over heel Nederland.

 

Planning

Voor de exacte data van de activiteiten kunt u onze agenda raadplegen.

 

Samenwerking

Dit project is een samenwerkingsverband tussen het ZID Theater en de lokale afdelingen van het zorg en welzijnswerk van Cordaan en Combiwel in Amsterdam Nieuw-West.

 


Oranje Fonds | ZID Theater

Winkelwagen
Scroll naar boven