In Verhalenvertellers voor de buurt begeleidt ZID ouderen om met een verhaal op te treden op verschillende plaatsen in de wijk, om zo aandacht te vragen voor thema’s die hen bezig houden.
Elke deelnemer maakt onder begeleiding van ZID een vertelling van ongeveer 10 minuten die herhaalbaar is. De ouderen treden op in buurtcentra, bejaardentehuizen, zorginstellingen, op scholen en festivals, of bij de wethouder – overal in de buurt waar vraag is naar hun verhaal. De verhalen fungeren als brug om met een breed publiek een gesprek te kunnen voeren over onderwerpen die in de wijk spelen en die mensen aan het hart gaan. In de vertellingen komen meningen over-, ervaringen met- en oplossingen voor diverse onderwerpen aan bod. Na de optredens wordt een (na)gesprek gevoerd, en maken vertellers en bezoekers nader kennis met elkaar.
Zoek je een verhalenverteller? Kijk dan op: ZID Academy.nl
Verhalenvanger – het spel.
Uit de reeks workshops Verhalenvertellers in Amersfoort, Den Haag en Amsterdam is er gaandeweg een spel ontwikkeld ‘Verhalenvanger’ dat als spelmethode wordt gebruikt bij de workshops en de deelnemers helpt hun verhaal te vertellen.
Verhalenvanger is een speelveld waarin de universele thema’s: liefde, familie, vriendschap, wereld, geluk, afscheid, vrijheid en begin worden genoemd. De deelnemers gooien met een dobbelsteen en verschuiven hun eigen pion naar het desbetreffende thema. Bij het aangekomen thema mag diegene een verhaal uit zijn of haar eigen leven vertellen. Om meer inspiratie voor het verhaal op te doen, kiest elke deelnemer nog een aantal kaarten met afbeeldingen. De kaarten zijn prachtig vormgegeven door een beeldend kunstenares en geven een enorme ondersteuning aan de vertellers.
Dit spel, tezamen met een handleiding, kan door anderen gebruikt worden in hun werk met ouderen. Het spel geeft de mogelijkheid om met geringe middelen meer ouderen verspreid over heel Nederland te bereiken en hen op een speelse, gezellige en creatieve manier uit hun isolement te halen door middel van het spel ‘Verhalenvanger’.
Geïnteresseerd in het spel en eventuele training om het spel te gaan gebruiken? Neem contact met ons op: 020-488449.