Week 7 – Liefde als basis

Een blog van Karolina Spaic, directeur en regisseur van ZID Theater. Hier houdt ze bij wat de achtergronden en beweegredenen van haar werk zijn, wat haar inspireert en beweegt om op haar eigen manier theater te maken.

Liefde in tijden van … was een twee jaar durend project van het ZID Theater, dat nu tot een einde komt. In Amsterdam, Den Haag en Amersfoort werden verhalen verteld, theater en muziek gemaakt , er werd gedanst en gezongen door enthousiaste deelnemers, stadsbewoners , jong en oud , uit verschillend culturen en met verschillende interesses en leefstijlen. Mensen die in de creativiteit een podium  voor hun talenten en passies vonden. Wat een positieve, creatieve community was dat weer!

In december 2016 ging in Amsterdam, tijdens het internationale festival ExporeZ de voorstelling Liefde Nu in première. Wat een energie! Nooit eerder heb ik meegemaakt dat er vanuit het publiek zo enthousiast werd gereageerd. Het leek alsof de spelers spraken en zongen met de stem van het hele publiek.  Bijzondere voorstellingen werden het, zowel in Theater de Meervaart als in de zaal van Podium Mozaïek.
Aanstaande vrijdag gaat de voorstelling Liefde Hier in première in het Haagse Laaktheater en in maart speelt de voorstelling in Amersfoort.  Alle drie gemaakt vanuit hetzelfde concept, maar ingevuld en vormgegeven met de verhalen en input van de spelers zelf. Zij schrijven hun eigen liefdesbrieven, vertellen over hun leven, en gaan de dialoog aan met elkaar over: wat betekent liefde voor jou. En voor ons.

In dit werkproces schreven wij trouwens allemáal een liefdesbrief, aan iemand of iets die wij belangrijk vonden. Veel van deze brieven zijn in de voorstellingen verwerkt, andere werden en worden voor de aanvang van de voorstelling voorgelezen in de foyer.

Ik deel hier graag mijn liefdesbrief met jullie.

Een liefdesbrief aan het leven
Hier zijn we, we leven het leven
Maar staan we er ook genoeg bij stil?
Leven, jij geeft ons kracht,
Motivatie en liefde
Jij maakt het mogelijk dat wij bestaan.
Maar we denken te weinig over je na,
We nemen je voor lief en gaan maar door
Vier het leven, op ieder moment dat je kunt!

Jij, het leven, maakt ons wie we zijn,
We moeten een eigen weg volgen
Opgewonden, verdrietig, verbaasd
In voortdurende beweging
Op zoek naar een drijfveer om door te gaan.
Vier het leven, op ieder moment dat je kunt!

Door de dagelijkse beslommeringen, emoties, politiek,
Door alle mogelijkheden, keuzes, twijfels,
Het lijkt dat we je soms vergeten
Vier het leven, op ieder moment dat je kunt!

Sta stil, voel dat je bestaat,
Dat er mensen om je heen zijn, natuur, wereld
Ga verder en verder, met volle overgave
Maar vergeet het niet:
Vier het leven nu het nog kan.

Karolina Spaic, februari 2017

 

Winkelwagen
Scroll naar boven