ZID Theater tijdens Covid -19 crisis

Beste lezer, deelnemer, collega maker, speler, buurtbewoner,

Het zijn moeilijke, onvoorspelbare tijden. Het heeft ons twee weken gekost om te beseffen dat er veel projecten uitgesteld moeten worden en wat de consequenties hiervan zijn.
Tegelijkertijd gaat het werk door, alleen op afstand en digitaal.

Het is ook een tijd om de essentie van ons vak: “theater maken dat midden in de maatschappij staat ” te onderzoeken. Dat doen we met zijn allen bij ZID en ook met onze partners in Amsterdam, landelijk en internationaal.

Hieronder geven we een kort overzicht van de projecten die de komende tijd in aangepaste vorm door zullen gaan. Wij, de makers, spelers en organisatoren van ZID willen er voor ons publiek, achterban, bewoners, deelnemers, jong en oud, ook in deze moeilijke tijden zijn.

 1. IthakaZa – ons maandelijks cultuurpodium gaat op 17 april om 20.00 uur digitaal. Het thema van deze Ithakaza is: Waar kom jij je bed voor uit? Wil je meedoen als artiest? Klik dan voor meer informatie op deze link: ithakaza-online/
 2. 5 mei – de Vrijheidsmaaltijd en Verhalenkeuken gaat door. “Stuur je vrijheidsboodschap de wereld in”.
  ZID organiseeert een digitale viering en roept iedereen op om eraan mee te doen. Wat normaal gesproken een jaarlijkse bevrijdingsmaaltijd zou zijn, zowel bij ZID Theater als bij het Van Eesteren museum, doen we nu digitaal! Meer weten en meedoen: klik op: stuur-je-vrijheidsboodschap-de-wereld-in
 3. We zouden in maart starten met het nieuwe project “VerhalenVanger +”, voor de ouderen van het woon-zorgcentrum Osdorperhof en de buurtbewoners in Amsterdam Nieuw-West. In overleg met de partners Cordaan en Combiwel gaan we verschillende activiteiten op afstand voor de ouderen en de buurt aanbieden.
 4. Onze wekelijkse training op woensdagavond, waar makers, spelers, buurtacteurs en urban talents samenwerken en trainen gaat digitaal door. Ons thema “thuis voelen” is actueler dan ooit. We schrijven mooie teksten en creëren nieuw scene materiaal.
 5. Het Urban talents project “Choose & Dare” i.s.m. Studio 7 uit Duitsland zou 20 maart te zien zijn in Amsterdam en in mei in Duitsland. Helaas is dit project verplaatst naar oktober. Maar, het werk gaat door. Alle jonge talenten worden uitgedaagd om digitaal materiaal te creëren.
 6. De training CultuurGidsen in het Koorenhuis, Den Haag, is in gezamenlijk overleg met de deelnemers voor dit moment verplaatst naar het najaar. Maar, we blijven alle deelnemers bij de lopende digitale projecten betrekken. We plaatsen ook wekelijkse inspiratieopdrachten op de Academy Facebookgroep.
 7. Als ik rijk zou zijn – een theaterprogramma voor kinderen en jongeren over armoede heeft tien voorstellingen in Amsterdam West gespeeld. De volgende tien in Nieuw-West moeten we naar het najaar verplaatsen. Op dit moment werken we aan het maken van podcasts en korte video’s om iedereen hierover te kunnen berichten.
 8. Odyssee aan de Sloterplas, een succesproject van 24H West zou eind juni weer te zien zijn i.sm. Buurtwerkplaats Noorderhof. De verhalenworkshops stonden al gepland bij Frascati in Van Deysselbuurt. De workshops dans en beweging door ICK zouden hiermee gecombineerd worden in een gezamenlijk onderzoek. Dit project staat op dit moment stil. We zijn aan het onderzoeken hoe we hier digitaal een start aan kunnen geven.
 9. Go Digital – actueler dan ooit! We werken met onze partners uit Spanje, Italië en Nederland aan dit internationale, Erasmus+ project. Hoe zetten we de training en methodiek van VerhalenVanger om in een app die creatieve mensen helpt bij stressvermindering. Verhalen tegen stress en dat nog digitaal. We houden jullie op de hoogte.

Dit is het voor nu. We wensen iedereen een goede gezondheid toe en wees solidair met iedereen! Stay at home – Blijf thuis, werk en maak contact met ons vanuit je huis!

Winkelwagen
Scroll naar boven