Dora Draghi , theatermaker en actrice, artists in residency TIP, tijdens Explorez 2024 

Tijdens het ExploreZ Festival 2024 hebben we vijf makers uitgekozen als artists in residency voor TIP – Theatre in Palm, een Europees theaternetwerk waar ZID Theater lid van is.We stellen jullie graag voor aan één van deze artiesten:

Dora Draghi

Mijn naam is Dora Draghi; een Argentijnse actrice, schrijfster en toneelschrijfster die sinds twee jaar in Nederland woont. Ik heb t/m het vierde jaar van mijn acteeropleiding gestudeerd aan de Universidad Nacional de las Artes -UNA, in Buenos Aires (ARG). Mijn artistieke reis begon op 8-jarige leeftijd en heeft me door verschillende disciplines met verschillende mentoren gevoerd. In 2023 nam ik deel aan een acteerresidentie in Boulange (FR), met de Argentijnse regisseur Guillermo Cacace. Ik was ook assistent-regisseur in “Sería una pena que se marchitasen las plantas”, op het Amateur Theater Festival in Spaans in Frankfurt (DE). Ik werd in 2023 geselecteerd door ZID Theater voor de Future Academy in Tour – FATE #3 in Amsterdam (NL), waar mijn werk te zien was tijdens de Nederlandse Theaterweek 2024. Daarna nam ik deel aan de voorstelling “Water” van het ZID Theater op het Explorez Festival 2024, waar we ook verder mee gaan touren. Momenteel ontwikkel ik “De-Icing” met opkomend kunstenaar Melody Fuu in het Theatre in Palm residency in Nederland. Ik verken de podiumkunsten met passie in al mijn rollen, waarbij ik streef naar een eerlijke en effectieve benadering van natuur, cultuur en menselijkheid.

Wat betekent verandering voor jou?

Verandering betekent voor mij een open geest houden en ontvankelijk zijn voor nieuwe ervaringen en kansen. Het houdt in dat ik het onbekende omarm en mezelf toesta om door verschillende omstandigheden te evolueren. Door open te blijven staan voor verandering, kan ik zowel persoonlijk als artistiek groeien en nieuwe aspecten van mijn werk en mezelf ontdekken. Het gaat over aanpassingsvermogen en bereidheid om nieuwe richtingen te verkennen en verbonden te zijn met de mensen, zowel in mijn carrière als in het leven in het algemeen.

Waar werk je nu aan?

Mijn opkomende project, dat ik met Melody Fu ontwikkel, heet “De-icing.” Het is een nauwgezet werk dat begon met geografisch onderzoek naar de snelheid van het smelten van gletsjers en de stijgende zeespiegel. Melody komt uit Taiwan, waar één van de grootste angsten is dat het stijgende water het eiland zal overspoelen. Ik kom uit Argentinië, waar de gletsjers in Zuid-Patagonië in de afgelopen vijf jaar met 800 meter zijn geslonken door de hoge temperaturen. Onze missie met deze ideeën is om vanuit een persoonlijk perspectief een wereldwijd werk te creëren, zodat de toeschouwers zichzelf erin kunnen herkennen en bewust worden dat de planeet het niet zal overleven als we niet voor onze bronnen zorgen, en wij de eerste slachtoffers zullen zijn. Het idee is een performatieve installatie met een fototentoonstelling, video-installatie en een aanzienlijk ijsblok dat live smelt, als een spiegel van de natuur. Het is een uitnodiging voor het publiek om zich onder te dompelen en nieuwe inspiratie en reflecties over dit onderwerp te creëren. We hopen dat ze er net zo van genieten als wij bij het ontwikkelen en uitvoeren ervan.

Instagram: @doradraghi

Winkelwagen
Scroll naar boven