Melody Fu, theatermaker en actrice, artists in residency TIP, tijdens Explorez 2024

Tijdens het ExploreZ Festival 2024 hebben we vijf makers uitgekozen als artists in residency voor TIP – Theatre in Palm, een Europees theaternetwerk waar ZID Theater lid van is.Melody Fu, theatermaker en actrice, artists in residency TIP, tijdens Explorez 2024 We stellen jullie graag voor aan één van deze artiesten:

Melody Fu

Mijn naam is Melody. Ik ben een theatermaker en performancekunstenaar met een passie voor het verkennen van identiteit en het experimenteren met interculturele ontmoetingen door middel van immersieve installaties en theater in het donker.

Ik begon mijn artistieke reis in Glasgow, Schotland, waar ik me inschreef voor het Theatre & Performance Practices programma aan de Universiteit van Glasgow. Ik volgde een acteertraining aan het Royal Conservatoire of Scotland en nam deel aan verschillende projecten die verschillende kunstvormen omvatten, waaronder crossculturele dans, live performancekunst en meeslepende theaterervaringen.

In 2023 verhuisde ik naar Nederland en had ik het voorrecht om deel te nemen aan het FATE 3 project georganiseerd door ZID Theater. Dit heeft veel nieuwe kansen voor mij geboden, waardoor ik in contact kon komen met creatieve mensen met verschillende achtergronden en deel kon nemen aan verrijkende artistieke samenwerkingen. Het heeft me de kans gegeven om mijn verbeelding te ontwikkelen en uit te dagen op nieuwe en spannende manieren, en ik sta te popelen om door te gaan.

Wat betekent verandering voor jou?

In het project “De-Icing”, dat ik samen met collega-kunstenaar Dora ontwikkelde tijdens onze residentie bij TIP, werd het thema verandering op meerdere niveaus besproken door middel van verschillende elementen in onze presentatie.

We creëerden een galerie met gletsjer- en ijsinstallaties om het bewustzijn over milieuveranderingen te vergroten. Terwijl de ijsinstallatie langzaam smolt, weerspiegelde het de steeds snellere gevolgen van klimaatverandering, vooral de verhoogde temperatuur doordat er veel mensen in dezelfde ruimte waren. Dit interactieve element benadrukte de urgentie van het probleem. Daarnaast bevatte ons project een video en een live fysieke performance die perspectiefwisselingen vanuit verschillende invalshoeken en culturen benadrukten – het perspectief van Dora vanuit Argentinië, een plek waar de gletsjers zich snel terugtrekken, maar ook mijn perspectief vanuit Taiwan, een subtropisch eiland in het oosten waar geen gletsjers voorkomen.

Ons doel was om het concept van verandering tastbaar te maken. We zien de verandering, we voelen de verandering en we communiceren deze boodschap via verschillende artistieke uitingen. Verandering begint met zelfontdekking en stuwt alles vooruit. Ik geloof dat de confrontatie met verandering essentieel is en mijn reis is een bewijs van de diepgaande groei die voortkomt uit het omarmen ervan.

Wat is jouw opkomende project?

De-icing
Het project “De-Icing” begon met een discussie tussen Dora en mij. Terwijl we nadachten over onze culturele en persoonlijke achtergronden, onderzochten we het probleem van de opwarming van de aarde door de lens van de terugtrekking van gletsjers. Van daaruit ontdekten we ook onze gedeelde band met Nederland. Ondanks de verschillen in geografische ligging en kenmerken, sluit Nederland, dat bekend staat om zijn voortdurende strijd tegen de stijgende zeespiegel, goed aan bij mijn ervaring, omdat mijn land direct wordt bedreigd door de stijging van de zeespiegel.

Deze verbinding inspireerde ons tot het creëren van een project dat aanzet tot nadenken over milieukwesties door middel van een live, meeslepende ervaring. Ons doel is om een dialoog op gang te brengen tussen onze landen, waarbij we ons richten op de huidige situatie en het gesprek uitbreiden naar een wereldwijde schaal. Als volgende stap in ons project zijn we van plan om foto’s te verzamelen uit Taiwan en misschien wel uit de hele wereld, en om aanvullende installatiewerken te maken die onze reis weerspiegelen in het opnieuw onderzoeken van deze kritieke kwestie door middel van onze unieke perspectieven.

Website: https://melodyfu.wixsite.com/arts/project

Winkelwagen
Scroll naar boven