Milica Petrovic, theatermaker en actrice, artists in residency TIP, tijdens Explorez 2024 

Tijdens het ExploreZ Festival 2024 hebben we vijf makers uitgekozen als artists in residency voor TIP – Theatre in Palm, een Europees theaternetwerk waar ZID Theater lid van is.We stellen jullie graag voor aan één van deze artiesten:

Milica Petrovic

Milica Petrović is een actrice uit Belgrado, Servië. Ze is afgestudeerd aan de Kunstacademie in Belgrado en heeft sindsdien verschillende rollen gespeeld in theater, film en televisie. In 2020 trad ze in dienst bij DAH Theatre, waar ze niet alleen acteert, maar zich ook bezighoudt met publieksontwikkeling, communicatie en de organisatie van verschillende evenementen. Daarnaast neemt ze deel aan verschillende Europese projecten.

Wat betekent verandering voor jou?

Verandering. Promena. Change. Deze woorden vatten het enige permanente aspect van het universum samen. ‘Fear of Flying’ is een innovatieve voorstelling die de traditionele grenzen van het theater overschrijdt. Door uit de zwarte doos te breken, transformeert het de ruimte en nodigt het publiek uit om te bewegen en dynamisch deel te nemen aan de voorstelling. Deze aanpak versterkt de impact op de toeschouwers en sluit aan bij het thema van de voorstelling: buiten je comfortzone treden.

De essentie van ‘Fear of Flying’ ligt in de verkenning van vrijheid en gelijkheid. Het benadrukt dat ons leven in onze eigen handen ligt en dat ware kracht in onszelf schuilt. Om deze kracht aan te boren, moeten we eerst onze angsten confronteren en overwinnen. Angst gaat vaak vooraf aan verandering, maar het doorbreken ervan kan leiden tot nieuwe kansen en een nieuw begin, waardoor we onze eigen unieke weg kunnen inslaan. Deze voorstelling is niet alleen een theatrale ervaring maar ook een oproep tot actie, die ons aanmoedigt om diversiteit en transformatie te omarmen en ons eigen lot te creëren.

Waar werk je nu aan?

Geïnspireerd door Danica Tomić, de baanbrekende Servische piloot, verdiept deze performance zich in de thema’s van de grenzen van vrouwen in de maatschappij, angsten en de zoektocht naar vrijheid. Door te putten uit Tomićs baanbrekende levensreis stelt de voorstelling zich de volgende vraag:

Wat betekent vrijheid voor een vrouw die de maatschappelijke normen durft te trotseren, haar instincten volgt en haar passies najaagt?

“Fear of Flying” daagt stereotypen uit over traditioneel door mannen gedomineerde beroepen, stelt de beperkingen van patriarchale normen in vraag en viert de moed die nodig is om uit je comfortzone te stappen en een authentiek en bevredigend leven te leiden.

Ondanks belangrijke stappen in de richting van gendergelijkheid, worstelen vrouwen wereldwijd nog steeds met ongelijkheden op het gebied van salaris, politieke vertegenwoordiging en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Door deze ongelijkheden voelen vrouwen zich vaak onbetekenend, ontoereikend of terughoudend om voor zichzelf op te komen. Het aanpakken van deze problemen is essentieel voor het realiseren van echte gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

De missie van “Fear of Flying” is om vrouwen te inspireren en in staat te stellen hun dromen na te jagen, ongeacht maatschappelijke oordelen of obstakels. Door de veerkracht en vastberadenheid van vrouwen als Danica Tomić in de schijnwerpers te zetten, wil de voorstelling vrouwen aanmoedigen om maatschappelijke beperkingen te overstijgen en hun volledige potentieel te omarmen.

Instagram

Winkelwagen
Scroll naar boven