Een terugblik op 2022 en een vooruitblik op 2023

Wij kijken met trots en verbazing terug op een spannend 2022.
Sinds april konden we weer “normaal” aan de slag, na het verwarrende corona tijdperk. Toen waren we ook continue aan het werk, maar dat was vooral om de boel bij elkaar te houden. Daarna gingen we weer met volle kracht en overtuiging aan de slag. We hebben een fantastisch ExploreZ festival geproduceerd met voorstellingen uit Nederland, Spanje, Servië en Duitsland. De voorstelling NO FEAR, die we gemaakt hebben met de deelnemers van het FATE project – makers met een vlucht verleden – overtrof onze verwachtingen. En daarna begonnen eindelijk de internationale projecten weer, waarvoor we naar Spanje, Italië, Finland, Duitsland, Roemenië en Servië afreisden om nieuwe plannen te smeden, aan conferenties deel te nemen, workshops te geven en voorstellingen te spelen. En toen kwam ook nog het jubileum van 30 jaar ZID, waarvoor we de locatie voorstelling Re-Dreams maakten en speelden en onze locatie op zijn kop hebben gezet. Dit alles gebeurde met een reden.

ZID Theater heeft sinds 2019 de koers gewijzigd.

In de periode 2011 – 2019 maakten we theater met professionele spelers en buurtbewoners. We merkten dat je dan al snel in het hokje van community theater wordt geplaatst, maar dat was niet het theater dat wij maakten. Want door onze werkmethode maken wij met deze combinatie van spelers en buurtbewoners theater dat staat voor meer, namelijk voor urgentie en verbondenheid. In januari 2019 stonden we met bijna 100 man op het podium van de Rabozaal van ITA. Daar waren we supertrots op, maar tegelijkertijd zag ik toen dat we het plafond hadden bereikt, dat het vanaf nu herhalingen zouden worden. Dit viel samen met het gegeven dat er steeds meer jonge makers met een vluchtverleden en migratieachtergrond naar ons toe kwamen die in de (professionele) kunst- en cultuurwereld verder wilden. Door de jaren ervaring met het werken in een interculturele context en de werkmethode die we hiervoor ontwikkeld hebben, durfden we het toen aan om een nieuwe stap te maken. We ontwikkelden twee Europese projecten met internationale partners van wie we wisten dat ze de juiste tools in huis hadden om met ons op te trekken. Beide projecten werden door de EU gefinancierd, en we zijn ontzettend dankbaar dat we deze kans hebben gekregen. Zo startte dit nieuwe avontuur en nu, alweer bijna 2,5 jaar later, komt het eerste project van FATE- Future Academy of Talents of Europe – tot een einde.

De voornaamste conclusie na afloop is dat hieruit duidelijk blijkt dat onze werkaanpak werkt. En dat we hiermee jonge makers de fundamentele basis kunnen bieden om van hieruit in Nederland, Europa of elders door te gaan. Inmiddels is een nieuwe groep gestart, vijftien jonge makers uit zeven landen, ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. En we willen verder. Met onze aanpak, het doorontwikkelen van onze methodiek en met onze voorstellingen de wereld in. Daarom zijn er ook handboeken gemaakt na deze projecten, om culturele organisaties die met deze makers willen werken op weg te helpen.

En om dit alles nog een keer extra te vieren ontvangen we jullie allemaal graag eind januari 2023 in onze zaal in Amsterdam West, die we hebben verbouwd en geoptimaliseerd als theaterruimte en die de thuisbasis is voor alle onze makers en projecten. Kom naar het Theaterweekend van vrijdag 27 t/m zondag 29 januari 2023 en zie de voorstellingen die het afgelopen jaar gemaakt zijn en waar we zo ontzettend trots op zijn.

Winkelwagen
Scroll naar boven