Week 42 – In search of LOVE

Karolina Spaić

liefde_pr-foto_2

Als er één woord is waar een emotionele waarde aan vast zit, dan is dat wel het woord LIEFDE.

Zowel universeel als individueel. Want iedereen geeft er een eigen interpretatie aan.

Wij zijn in april gestart met een nieuwe productie. Over liefde. Geïnspireerd o.a. op het boek Liefde in tijden van cholera van Gabriel Garcia Marquez. Ik begon mijn artistieke werkproces met een groep van 18 spelers van verschillende leeftijden, de jongste is 12 en de oudste 67, en uit verschillende culturen, want de spelers komen van vi continenten.

Wat is nu universeel voor ons in deze zoektocht?

De deelnemers moesten als opdracht persoonlijke liefdesbrieven schrijven. Heel vaak werd eerst een brief aan de eigen moeder geschreven en daarna aan de wereld. Het was opvallend hoe weinig mensen een brief aan een geliefde schreven. En toch was er een strijd over wie in de voorstelling de eeuwig verliefde man zou spelen, want die rol, geïnspireerd op het boek, leek alle mannelijke spelers toch wel heel interessant. Uiteindelijk bleek de groep zo groot te zijn dat bijna alle rollen dubbel gespeeld kunnen worden, tot de grote vreugde van de spelers.

En toen kwamen de ‘liefdeszinnen’. Zoals: Liefde maakt me bang en boos of Is liefde ….

De zin die mij het meeste aansprak was: Is liefde het begin of het eind van alles?
Dat is de zin die het best de lading dekt van deze voorstelling-in-wording, die verder gaat dan het boek en steeds meer het eigen verhaal wordt van deze 18 mensen, elk als persoon en samen als collectief.

Want het thema liefde lijkt niet gemakkelijk samen te vatten. Elke liefde brengt een soort onzekerheid met zich mee. Liefde voldoet aan de ene kant aan onze behoefte om compleet te zijn en vervuld van emoties die elke individu kent. Aan de andere kant is het een tocht die vraagt om niet eerder bewandelde paden in te slaan en iets nieuws uit onszelf naar boven te halen. Dat is ook de opdracht aan de spelers: ergens opnieuw beginnen en alle zekerheid laten vallen. En er achter zien te komen: Is liefde het begin of het eind van alles? Want dat is de zin die ons in het werkproces en de voorstelling leidt, in deze zoektocht naar de betekenis van liefde.

Foto: Maria Morales voorstelling Liefde Nu van ZID Theater.

 

Winkelwagen
Scroll naar boven