Blog directeur Karolina Spaic: Talent in huis

De afgelopen maanden hebben we een trainingsprogramma uitgevoerd dat we Fate #3 noemden. Een programma voor getalenteerde kunstenaars, die kort geleden als vluchteling of migrant naar Nederland zijn gekomen, of voor wie hier vandaan komt, maar in een artistieke ‘tussenruimte’, een even niet-weten-hoe-verder zit. Allemaal met dezelfde vragen: Waar streef ik naar als kunstenaar, wat zijn mijn specifieke mogelijkheden, waarin en waarom ben ik uniek?
Het zijn allemaal vragen die opkomen en doorwerken in de uren die besteed worden aan theateroefeningen, fysiek theater, onderzoek naar mogelijkheden van je stem en het eigen creatief vermogen om iets vorm te geven, onder woorden te brengen.
Tijdens Fate #3 kwamen twintig jonge mensen in ons theater samen en namen, naast hun diverse trainingen, deel aan IthakaZa programma’s, bereidden presentaties voor en wisselden hun ervaringen en vaardigheden uit met andere kunstenaars en makers die verbonden zijn aan ZID Theater.
We kijken ook met trots naar de deelnemers aan Fate #1 en Fate #2 en hoe zij hun werk hebben voortgezet, zowel bij ons als op een heleboel andere plaatsen.
Behalve dat Nivin en Issam nu deel uitmaken van het vaste artistieke team, kregen ze de kans om samen met Zaher mee te doen aan het project Roots & Wings, waarvoor ze waren uitgenodigd door theater Madame Fortuna uit Antwerpen. Onder begeleiding van ons ZID team creëerden ze in zeer korte tijd een aantal unieke korte solovoorstellingen van 10 minuten, die het Antwerpse publiek in verrukking brachten. Ze speelden samen met drie andere getalenteerde artiesten uit België en staan in januari in het ZID theater.
Daarnaast worden in januari de premières voorbereid van twee van hun nieuwe theater producties. Ook kreeg een groep deelnemers, samengesteld uit alle drie de FATE projecten, de kans om deel te nemen aan artistieke residenties van het Theatre in Palm (TIP), het internationale theaternetwerk ondersteund door Creative Europe, waar ZID Theater onderdeel van is, waardoor ze begin november een week konden samenwerken met kunstenaars uit diverse andere landen in Lissabon en Barcelona.
En alsof dat nog niet genoeg is, hadden we een unieke kans om 40 jonge kunstenaars uit 6 landen van Roma of Sinti afkomst te ontvangen, samen met mensen die geïnteresseerd zijn in samenwerking met hen. De presentaties tijdens IthakaZa eind december, laten ons zien hoe belangrijk het is om je eigen weg in de kunst te vinden, als maker en als vormgever van je eigen roots. Dit in navolging van Ivana, danseres en theatermaker, die we zeven jaar geleden ontmoetten tijdens een project in Italië, en die nu een van de belangrijkste makers is die opkomt voor de positie en de stem van Roma kunstenaars. De prachtige en belangwekkende show die ze maakte gaat het ExploreZ festival 2024 in mei openen.

Waarom is dit allemaal zo belangrijk voor ons? Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat kunst een belangrijke maatschappelijke rol speelt. En dat die kunst des te meer impact zal hebben als ze door de maker zelf wordt verwoord, gespeeld, gedanst, verbeeld, ten gehore gebracht. In al deze projecten is de stem van degene die creëert het belangrijkste en meest relevante van het stuk. Het begint met iets te willen zeggen, iets oorspronkelijks te willen maken. En als de kunstenaar dan eenmaal weet wát hij precies wil uitdrukken, zal hij vanzelf de weg vinden naar zijn creatie, zijn medewerkers en zijn publiek. Dat is zijn belangrijkste missie: degene zijn die de mensen vertegenwoordigt die hetzelfde denken en voelen als hij, degene zijn die actuele onderwerpen en vragen aan de orde stelt en daar een artistieke reflectie op geeft. En wanneer dat talent bij ons in huis, in ons theater, aanwezig is ontstaat er een sfeer vol energie en inspiratie, waarin creativiteit en het aangaan van diepe verbindingen ons allemaal kan motiveren en de kracht geven om vooruit te komen. Want dat is wat we toch willen: volle kracht vooruit!

Winkelwagen
Scroll naar boven