Circles (Powered by ZID) – Zaher Hamzat en Issam Zemouri

Twee dansers uit verschillende danstradities in dialoog

In Circles – Powered by ZID – gaan Zaher Hamzat en Issam Zemmouri, twee dansers uit verschillende danstradities, met elkaar in dialoog. Door elementen van Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke invloeden met elkaar te verbinden weten zij een nieuwe artistieke taal te creëren. In Circles ontstaat er tussen de dansers een dialoog – over herkenning, spiegeling en strijd – waarin iedere danser een eigen weg vindt.

Een cirkel is de perfecte weergave van volledigheid. De voorstelling Circles dient dan ook als een symbolisch antwoord op de zoektocht van de mens naar de betekenis en het bewustzijn van het leven. Alles is verbonden in Circles: Soefi-dans, moderne dans en persoonlijke artistieke taal komen samen.

FATE – Beide makers namen deel aan het eerste talentontwikkelingstraject van FATE (Future Academy in Tour in Europe). Met dit programma biedt ZID Theater coaching aan makers met een vlucht- en/of migratieachtergrond, om vooruitgang te boeken in het Nederlandse en Europese kunst- en cultuurlandschap. December 2023 heeft de derde groep het programma succesvol afgerond. Karolina Spaić, directeur en artistiek leider van ZID: “We zetten met FATE de deuren open naar hun dromen én naar de werkelijkheid van ons culturele landschap.”

Achtergrond van de makers

Zaher Hamzat is choreograaf en danser van Palestijns-Syrische afkomst, terwijl Issam Zemmouri, ook choreograaf en danser, uit Marokko komt. Tijdens Circles gaan de twee dansers met elkaar in dialoog en verbinden zij hun tradities en hun toekomst met elkaar.

“Ik dans naar mijn toekomst”. Dat is het motto van Hamzat. “Fusion is mijn adem, om de geschiedenis te openen en nieuwe wegen te vinden”. Hij studeerde klassiek ballet en trad eerder op in verschillende dansvoorstellingen – van moderne dans, volksdans tot Soefi – in Syrië, verschillende Arabische landen, en nu ook in Nederland.

Issam Zemmouri woont sinds vier jaar in Nederland en is een vaste speler bij ZID. Hij snijdt uitdagende onderwerpen aan in zijn voorstellingen. Zijn unieke fysieke taal, met krachtige visuele elementen, is het kenmerk van zijn artistieke taal, gevormd door danstrainingen in Marokko en Frankrijk.

“In mijn dans neem ik altijd de vleugels mee, als metafoor voor het verlangen en het vinden van een plek om totaal te zijn. Ik duw mijn wortels de toekomst in”. Zijn solovoorstelling HISTORIA beleefde zijn première in 2021 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en werd daarna opgevoerd in zowel Nederland als in Spanje en Duits

Performances van Circles tot nu toe

Circles – Work in progress

  • Zo 21 mei 2023 – ZID Theater, Amsterdam
  • Za 16 sept 2023 – Sloterplas Festival, Buurtwerkplaats Noorderhof, Amsterdam
  • Za 11 nov 2023 – The Colour Kitchen, Utrecht (in opdracht van Rode Kruis)
  • Zo 12 nov 2023 – Global Dance festival, Theater de Regentes, Den Haag

Circles

  • Za 26 jan 2024 – ZID Theater, Amsterdam(Première tijdens Nationaal Theaterweekend)
  • Vr 8 maart 2024 – Plein Theater, Amsterdam
Rebel

Credits Circles: concept, choreografie en dans: Zaher Hamzat en Issam Zemmouri | Artistiek advies: Valentina Lacmanović |Artistiek leiding: Karolina Spaic | Lichtontwerp: Saskia Maurik Zach | Productie: ZID Theate


Evenementen

Nieuws

Winkelwagen
Scroll naar boven