In de fysieke en poëtische voorstelling Prova gaan vier vrouwen op zoek naar hun eigen identiteit en naar de identiteit van mensen die binnen Europa verhuizen. Wat betekent het om een Europese identiteit te hebben? En wie wordt er als Europeaan beschouwd?.
Over de voorstelling
SubLab Scene en NoMads Collective presenteren een dynamische voorstelling met theater, dans en documentaire elementen. NoMads is een dans- en theatercollectief dat bekend staat om zijn interdisciplinaire, experimentele en locatiespecifieke benadering, gevestigd in zowel Kroatië als Amsterdam.
De makers zien deze productie als een artistieke verkenning van de Europese identiteit vanuit een vrouwelijk perspectief, door een uitwisseling tussen verschillende culturen en generaties. Ze onderzoeken hoe migratie binnen Europa het mozaïek van de Europese identiteit vormt.
De voorstelling streeft ernaar de taboes rondom migratie te doorbreken en is gebaseerd op verschillende interviews. Gezien het feit dat de makers allemaal vrouwen van boven de 50 zijn, komt ook de vraag naar boven of je als 50-plusser nog op het podium gewenst bent. De makers gaan niet direct dieper op dit thema in, maar het is er wel: kunst gaat niet over perfectie, techniek of oppervlakkige, uiterlijke schoonheid. Het gaat om creatieve expressie en de noodzaak om je zielenroerselen te delen. Of, zoals de makers zelf zeggen: “Het lichaam is ons thuis, het draagt alle herinneringen aan ervaringen uit het heden en verleden met zich mee. Het gaat over het echte leven en echte mensen. En op de een of andere manier vinden we dit een mooie boodschap in een tijd van botox-onzekerheid, waarin we zoveel energie steken in ons vervagende uiterlijke imago”.
Achtergond
SubLab Scene en NoMads Collective zijn een dans- en theatercollectief wiens artistieke werk interdisciplinair, experimenteel en locatie specifiek is. NoMads is gevestigd in Kroatië, SubLab Scene in Amsterdam. De oprichters van het collectief zijn dans en performance kunstenaars Ljiljana Musić, Ira Prica, en Gordana Svetopetrić. De samenwerking begon eind jaren 90 in Amsterdam, toen zij de drama dansgroep ‘pure luck’ oprichtten, vervolgd door een naamsverandering naar Sub Scene, en naar het huidige SubLab. Hun werk is gebaseerd op het experimenteren met verschillende interdisciplinaire vormen en het actief betrekken van het publiek.