Not Only One (Powered by ZID) – Nivin Baranbo

‘Not Only One’ – Een indrukwekkende solovoorstelling van Nivin Baranbo onthult een krachtige persoonlijke reis!

In haar solovoorstelling ‘Not Only One’ deelt Nivin Baranbo haar aangrijpende verhaal over het opgroeien als meisje; voortdurend geconfronteerd met de verwachtingen van familie en samenleving. Haar gevecht met de normen, waarden en de verwachtingspatronen brengen haar steeds in een positie om zelf de keuzes te moeten maken. Hoe maak je eigen keuzes binnen een omgeving dat duidelijke verwachtingen van je heeft? En wat zijn de gevolgen daarvan?

De toeschouwer wordt tijdens de voorstelling meegenomen naar de intieme wereld van Baranbo, bijna als een ‘gast’ in haar eigen tv-studio. Deze omgeving is haar niet vreemd, gezien haar achtergrond als journaliste in Syrië; een land waar ze gedwongen werd te vertrekken. “Er kwam een stroom van emoties en gevoelens bij mij los toen ik vorig jaar hoorde over de moord op Mahsa Amini in Iran. In mijn geboorteland Syrië, in die patriarchale samenleving, heb ik soortgelijke problemen ervaren” vertelt ze.

‘Not Only One’ gaat over het doorbreken van taboes, het bevragen van vrouwenrechten en het maken van persoonlijke keuzes. Baranbo hanteert een kleurrijke speelstijl waarbij tekst, dans en prachtige beelden samenkomen. Ze neemt het publiek mee op een reis die zowel persoonlijk als universeel is. Deze voorstelling nodigt uit tot reflectie en belicht op indrukwekkende wijze thema’s die resoneren in de harten van velen. Zij ziet haar optreden als een daad van solidariteit met alle vrouwen, waar ze ook zijn.

FATE – (Future Academy in Tour in Europe) is een talentontwikkelingstraject waarin ZID Theater coaching biedt aan makers met een vlucht- en/of migratieachtergrond, om vooruitgang te boeken in het Nederlandse en Europese kunst- en cultuurlandschap. December 2023 heeft de derde groep het programma succesvol afgerond. Karolina Spaić – directeur en artistiek leider van ZID: “We zetten met FATE de deuren open naar hun dromen én naar de werkelijkheid van ons culturele landschap”.

Achtergrond van de makers

Nivin Baranbo was journaliste in Syrië en werkte tot 2016 als producer, journalist en presentator bij het nationale Arabesque-radiostation in Damascus. Na haar aankomst in Nederland nam ze deel aan het talentontwikkelingstraject FATE #1 (2020-2022) bij ZID Theater, waarna zij in verschillende voorstellingen en films speelde.

ZID Theater heeft het idee van Baranbo omarmt en heeft ervoor gezorgd dat haar eerste solovoorstelling geproduceerd wordt, onder de label Powered by ZID. Ook heeft ZID de jonge regisseuse Julia Filipovic, een student aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, bij de regieopleiding betrokken om Baranbo in dit creatieve proces te begeleiden.

De voorstelling is een actueel statement van jonge vrouwen die benadrukken hoe belangrijk het is om wereldwijd de discussie over vrouwenrechten en positie van de vrouwen in de maatschappij aan te gaan.

Performances tot nu toe:

Not Only One – Work in progres

  • Zo 21 mei 2023 – ZID Theater, Amsterdam
  • Za 16 sept 2023 – Sloterplas Festival, Buurtwerkplaats Noorderhof, Amsterdam
  • Za 11 nov 2023 – The Colour Kitchen, Utrecht (in opdracht van Rode Kruis)

Not Only One

  • Za 26 jan 2024 – ZID Theater, Amsterdam (Première tijdens Nationaal Theaterweekend)
  • Vr 8 maart 2024 – Huis 73, Den Bosch
Rebel


Credits: Concept , tekst en spel: Nivin Baranbo | Regie: Julija Filipovic | Soundscape: Ahmad Ashram | Toneelbeeld: Dina Nedelkov | artistieke leiding: Karolina Spaic | Artistiek coach: Sebo Bakker | Lichtontwerp: Saskia Maurik Zach | Productie: ZID Theater


Evenementen

Geweest

Nieuws

Winkelwagen
Scroll naar boven